Katadyn BeFree

Katadyn BeFree Gravity 3l vedenpuhdistin

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä.

Katadyn BeFree Gravity 3l on vedenpuhdistin, joka lupaa jopa 2 litraa puhdasta vettä minuutissa pelkän painovoiman avulla.

“Täytät vain pussin vedellä ja päästät sen virtaamaan”.

Mainoslauseet kuulostavat ainakin hyvältä. Voiko vedenpuhdistus tosiaan olla näin helppoa?

Tilasin vedenpuhdistimen verkkokaupasta ja olen testaillut sitä noin vuoden jakson aikana mm. helteisellä Kolin vaelluksella ja useammilla viikonloppureissuilla ympäri vuoden. Tai noh, talvellahan se tietysti jäätyi.

Kerron tässä artikkelissa tarkemmin kokemuksiani puhdistimesta ja sen ominaisuuksista käytännössä. 

Plussat

Miinukset

Materiaalit & ominaisuudet

Pakkaus sisältää 3 litran vesipussin, vedensuodattimen, sekä suodattimen pikaliittimen.

Hieman yllättäen tuotekuvissa esiintyneet juomaletku ja kantohihna loistivat kuitenkin poissaolollaan.

Kantohihnan pystyy helposti tekemään mistä tahansa remmistä ja ilman letkuakin pärjää, joten en jäänyt asiaa murehtimaan.

Katadyn on suunnitellut vedenpuhdistimen retkeilyä ja vaelluksia varten, joten sen materiaalit kestää myös haastavampia olosuhteita.

Pussi on valmistettu kestävästä elintarvikekäyttöön suunnitellusta muovista ja suodatin ontosta kuidusta.

Pussi täytetään esim. järvivedellä, jonka jälkeen suodatin kierretään kiinni. Pussissa on silikonikahvat, jotka helpottavat sen kauhomista täyteen.

Kuten tuotteen nimessä oleva “Gravity” kertoo, niin vedenpuhdistin on suunniteltu hyödyntämään painovoimaa. Veden suodattaminen on nopeampaa, kun täyden pussin ripustaa roikkumaan kahvasta tai hihnasta esim. puun oksaan ja antaa painovoiman tehdä työnsä.

Sitten vaan suodattimen korkki auki ja kuppi alle. Veden virtausta voi koittaa nopeuttaa puristelemalla pussia sopivista paikoista.

Kolmen litran vesipussi on helppo täyttää esim. järvestä.

Puhdistusaika

Katadyn BeFree Gravity 3L lupaa puhdistaa jopa 2 litraa vettä minuutissa pelkän painovoiman avulla.

Omalla testijaksollani en kuitenkaan ihan näin nopeaan suoritukseen päässyt, mutta alussa varmasti aika lähelle. 

Kun vedensuodatin on uusi ja puhdistettavassa vedessä ei ole hirveästi ylimääräistä, on veden suodattaminen nautinnollista ja nopeaa.

Retkeilyolosuhteissa vedenlähteet ovat kuitenkin monesti hieman epämääräisiä, joten suodattaminen hidastuu veden ollessa sameaa tai suodattaminen mennessä tukkoon.

Suodattimen puhdistamisesta huolimatta veden virtausnopeus heikkenee käyttökertojen myötä ja ennen pitkää huomasin puristelevani pussia jo kaksin käsin.

Yleisesti ottaen puhdistusaika on vaihdellut keskimäärin noin 2-4 minuuttia litraa kohti. Se ei ole mielestäni kuitenkaan pitkä aika siihen nähden, että saan siinä ajassa täysin juomakelpoista vettä.

Huomattavasti nopeampaa kuin keittämällä tai tableteilla.

Vedenpuhdistin suodattaa litran vettä n. 2-4 minuutissa.

Suodatin

Vedenpuhdistimessa käytetty *Katadyn Befree suodatin poistaa 99,99% veden bakteereista, lepoitiöistä ja muista epämiellyttävistä mikro-organismeista.

Tarkemmin sanottuna suodattimessa on 0,1 mikronin mikrokuitusuodatin, joka toimii mekaanisesti estäen pienimpienkin epäpuhtauksien pääsyn juomaveteen.

Tämä auttaa varmistamaan, että vesi on puhdasta ja sitä on turvallista juoda.

Suodattimen tehokkuus on todettu laboratoriotesteissä, ja se vastaa monien maailmanlaajuisten vedenlaatustandardien vaatimuksia. 

Tehokkuus ja suorituskyky voi kuitenkin vaihdella käytön aikana, ja suodattimen kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti.

Suodattimen puhdistusaika ja vaihtoväli voivat myös vaikuttaa sen tehokkuuteen.

Olen käyttänyt koko testijakson ajan samaa suodatinta.

Painovoiman lisäksi vedenpuhdistin toimii puristusvoimalla.

Kuten kaikkien varusteiden kanssa, säännöllinen huolto ja asianmukainen käyttö parantaa myös vedenpuhdistimen käyttöikää. Tässä muutama vinkki:

  • Puhdista suodatin säännöllisesti. Suodatin voidaan puhdistaa huuhtelemalla tai ravistamalla suodatinosaa vedessä.
  • Pidä suodatin puhtaana ja kuivana säilytyksen ja kuljetuksen aikana.
  • Pyri valitsemaan mahdollisimman kirkas vesi suodattimen käyttöön. Vaikka suodatin on suunniteltu poistamaan epäpuhtaudet vedestä, sen käyttö sameassa kuravedessä vähentää suodattimen käyttöikää.
  • Vaihda suodatin säännöllisesti. Suodattimen käyttöikä vaihtelee käyttötavasta, veden laadusta ja olosuhteista riippuen. Suodatin tulisi vaihtaa, kun sen tehokkuus heikkenee selvästi.
  • Suodattimen suositeltu käyttöikä on maksimissaan 1000 litraa.

Puhtaalla vedellä myös retkiruoka maistuu paremmalta.

Vertailu

Katadyn valmistaa myös useita muita erikokoisia vedenpuhdistimia, joiden ominaisuuksissa on pieniä eroja. Valinta niiden välillä riippuu omista retkeilytarpeista. 

Alla olevaan taulukkoon on koottu muutamia eri malleja ja niiden eroja. 

Keitin Tilavuus Paino Toimintatapa
3 l
192 g
Painovoima / puristus
10 l
284 g
Painovoima
1 l
63 g
Puristus
0,6 l
59 g
Puristus

Katadyn Befree Gravity 3l yhteenveto

Suosittelen kolmen litran Katadyn BeFree Gravity:a sekä pidemmille, että lyhyemmille reissuille. Se helpottaa vesihuoltoa ja ruoanlaittoa leirissä.

Vedenpuhdistin menee tyhjänä todella pieneen tilaan ja suodatin puhdistaa keltaisemmankin veden täysin juomakelpoiseksi.

Suodattimen teho ja nopeus kuitenkin heikkenee käytön myötä, joten *suodattimen joutuu uusimaan säännöllisesti.

Materiaalit
Ominaisuudet
Käytettävyys
Hinta-laatusuhde
4.0
Arvio

Hinta ja saatavuus

Katadyn on yksi vedenpuhdistuksen markkinajohtajista, joten BeFree Gravity 3L on yleensä helposti saatavilla useista eri liikkeistä ja verkkokaupoista. 

Myyjä Hinta
Tarkista hinta

* -merkityt ovat mainoslinkkejä. Napsauttamalla tähdellä merkittyä linkkiä, ja tekemällä ostoksen, saamme pienen osuuden kaupasta. Tuotteen hinta on sinulle sama, joten et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet Eturepun toimintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *