Joutsen Tauko takki

Joutsen Tauko untuvatakki

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä.

Tämä klassikkotakki löysi tiensä elämääni Tori.fi:n alennushinnalla syksyllä 2023. Tähän mennessä olen käyttänyt takkia kolmella talvivaelluksella ja lukuisina kirpeinä pakkaspäivinä arjessa.

Parhaimmillaan *Joutsen Tauko -untuvatakki on kuin lämmin hali erämaassa. Ihan kaikista lämpimin takki se ei ole, mutta sillä on retkillä selkeä valttinsa. Tässä kokemuksiani takista ja sen ominaisuuksista.

Plussat

Miinukset

Untuvatakki retkeilyyn ja arkeen

Joutsen Tauko -takki on osoittautunut käytössäni monipuoliseksi varusteeksi. Se sopii hyvin sekä retkeilyyn että arkeen.

Parhaimmillaan Tauko-takki on nimensä mukaisesti tilanteissa, joissa ollaan tauolla tai saavutaan leiriin, ja on tarve pukea nopeasti lämmintä ylle. 

Esimerkiksi Nuuksiossa nappasin Tauko-takin umpihankihiihdolle päiväreppuun ja puin sen tauolla hiihtotakin päälle. Takki lämmitti mukavasti ja se oli paljon helpompi keino, kuin alkaa vaihtamaan kuivaa vaihtovaatetta. 

Maaliskuisella vaelluksella Taruksen retkeilyalueella pakkasin takin rinkkaan päällimmäiseksi ja otin sen heti ylle leiriin saavuttuamme.  Leiriaskareita oli näin mukavampi aloitella hyisessä säässä.

Takki pakkautuu omaan taskuunsa.

Tauko-takki on pallomaisen ilmava.

Sanoisin, että takki tarjoaa kokoonsa ja painoonsa nähden miellyttävästi lisäarvoa lämpimänä pysymiseen. Mikään “Canada Goose” tämä takki ei lämpöarvoltaan kuitenkaan ole.

Tauko-takin valtti onkin pakkautuvuuden ja lämmityksen kombo. Takki on kevyt, mutta lämmin. Se pakkautuu omaan taskuunsa eikä vie pakattuna yhtä paljon tilaa, kuin moni muu takki. Nämä ominaisuudet ovat loistavia retkeilyyn.

Tauko-takki on myös ilmava, vähän pallomainen. Se on sen takia helppo pukea muun vaatteen päälle ja lämmin, koska ilma menee takin alle ja alkaa siellä lämmittämään.

Koon puolesta Tauko -takissa on reilu mitoitus. Mulla on takista XL-koko, olen 180cm pitkä ja painan n. 84kg. Takki on hyvin väljä, ei todellakaan mikään myötäinen. Tykkään itse, että takin voi pukea helposti minkä tahansa yläkerroksen, vaikka kevytuntuvatakin päälle, ja siksi otin XL-koon.

Takki on mitoitukseltaan väljä.

Kuin elävä Michelin-ukko.

Materiaalit ja ominaisuudet

Takin pintamateriaalina on 100% mikrokuitu-polyamidia. Takin pinta on liukas, mikä helpottaa sen pakkaamista. Takki ei ole vedenkestävä.

Joutsenen mukaan Tauko-takki valmistetaan nykyään 100-prosenttisesti kierrätyskankaasta, mikä on upea juttu. Sama pätee täytteeseen eli untuvaan, joka on Joutsenen mukaan vastuullisesti tuotettu ja tutkitusti puhdas untuva.

Takilla on EN 12934-standardi, mikä tarkoittaa sitä, että täytteenä voisi olla muuta kuin viimeisteltyjä höyheniä ja untuvia maksimissaan 0,5%. Joutsenen mukaan täytteenä on kuitenkin 100% untuvaa eli takissa ei ole edes höyhentä mukana. Tämä on takin laadukkuuden ja lämpöarvon kannalta hyvä asia.

Takin täytteen Fill Power on 750+, mikä kielii sekin laadukkaasta untuvasta. Mitä isompi fill power arvo on, sitä paremmin se eristää painoonsa nähden. 750+ menee kategoriaan “erittäin laadukas”. Lisätietoa fill powerin määritelmästä ja kategorioista voi muuten lukaista *Scandinavian Outdoorin hyvästä artikkelista.

Tauko-takin vaakatikkaus on mielestäni laadukasta. Untuva pysyy “lokeroissaan” enkä ole huomannut, että takki päästäisi untuvaa ulos.

Takissa on kiinteä huppu, jonka voi kiristää nyöreillä. Samoin helmassa on kiristysnyörit, joiden avulla voi tehdä takista ylleen mukavan pallon. Vetoketju on kaksisuuntainen, mikä auttaa liikkuvuudessa ja lämmönsäätelyssä.

Takissa on kaksi sivutaskua, joista tosiaan toiseen takki pakkautuu. Sivutaskut eivät ole topatut eli ne eivät sinänsä lämmitä, jos niissä pitää käsiä.

Tauko-takki auki.

Helmassa ja hupussa on kiristysnyörit.

Huolto

Reissun jälkeen kannattaa tarkistaa, onko takkiin tullut reikiä tai repeämiä ja tarvittaessa paikata ne. Näin untuvaa ei pääse poistumaan. Leirissä kun istuskelee nuotiolla, on aina riski, että takkiin lentää kipinöitä.

Takkia kannattaa säilyttää kotona kuten muitakin untuvavaatteita eli mahdollisimman ilmavasti. Käytännössä takkia ei kannata survoa sen omaan taskuun vaan pitää sitä henkarissa.

Joutsen Tauko yhteenveto

Tauko -untuvatakki tuntuu laadukkaalta ja uskon sen osalta pitkään käyttöikään. Se ei ole halpa, mutta hyvälaatuisen takin hankinta on investointi. Itse löysin takin tuurilla netistä toisen retkeilijän kauppaamana. Olen saanut takista jo nyt paljon mukavuutta talviretkeilyyn.

Ja kuten monen muunkin monipuolisen retkeilyvarusteen kanssa, löysi tämäkin varuste nopeasti tiensä arkikäyttöön. Myös kumppanini hyväksyi sen pian omaan käyttöönsä, joten ehkä sekin kertoo jotain – joko takin unisex-tyylistä ja monipuolisuudesta tai pettämättömästä tyylitajustani.

Materiaalit
Ominaisuudet
Käytettävyys
Hinta-laatusuhde
4.4
Arvio

Hinta ja saatavuus

Joutsen Tauko -untuvatakki on kotimainen klassikko, jonka unisex mallia on saatavilla useissa eri väreissä.

Hintaluokaltaan tämä takki asettuu n. 500 euron kieppeille, mutta tarjoushintaan tai käytettynä takin voi bongata alle 350 eurolla.

Myyjä Hinta
Tarkista hinta

* -merkityt ovat mainoslinkkejä. Napsauttamalla tähdellä merkittyä linkkiä, ja tekemällä ostoksen, saamme pienen osuuden kaupasta. Tuotteen hinta on sinulle sama, joten et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet Eturepun toimintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *