Exped makuualusta

Exped Ultra 7R MW Mummy makuualusta

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä.

Miltä tuntuu, kun makuualustan nystyrät hierovat pakaroita, ja koko vartalo rentoutuu yöksi?

Varmaan aika hyvältä. Liekkö ihan tuollaista kokemusta varustemarkkinoilla tarjolla, mutta *Exped Ultra 7R MW Mummy -alustalla saa jo aika paljon mukavuutta nukkumiseen.

Päätin raottaa lompakkoa muutama vuosi sitten ja hankkia mainitun alustan. Tavoittelin ostoksella hyvän ergonomian lisäksi ominaisuuksia, jotka takaisivat lämpimät yöt. Tässä kokemuksiani Expedin Ultra 7R alustasta.

Plussat

Miinukset

4-vuodenajan makuualusta

Heti alkuun maininta alustan nimestä. Exped myi aiemmin tätä alustaa DownMat HL Winter -nimellä, mutta nykyään sen nimi on Ultra 7R Mummy.

Molemmat ovat aika sanahirviöitä, mutta uusi nimi kuvaa ehkä paremmin alustan tehoa ja muotoa.

Aiempi nimi tarkoitti käytännössä untuva-alustaa (DownMat), joka on kevyt (HL=HyperLite) ja sopii talviolosuhteisiin. Uusi nimi kuvaa alustan lämpöarvoa (7R) ja sen muotoilua eli muumiota, joka kapenee jalkopäähän.

Mutta se toistaiseksi nimestä, nyt käyttökokemuksiin. Olen nukkunut tämän makuualustan kanssa arviolta n. 50-60 yötä. Olen käyttänyt sitä sekä teltassa, laavulla että riipparissa.

Ostin alustan aluksi talviretkeilyyn, muuta siitä tuli äkkiä ympärivuotinen varuste. Mikä tekee alustasta hyvän varsinkin viileille keleille on se, että se on lämmin. Patja on 9cm paksu ja sen sisällä on untuvaa. Maasta hohkaava kylmyys ei pääse patjan läpi. 

Valmistajan mukaan limitti tähän kulkee -30 asteessa, itse olen nukkunut alustan kanssa maks. -22 asteessa. Käytän alustan alla yleensä varmuuden vuoksi solumuovialustaa, koska se suojaa makuualustaa puhkeamiselta (neulaset ym.) ja eristää vielä lisää kylmyyttä.

Oman kokemuksen mukaan maasta hohkaava kylmyys voi olla yöllä vielä haastavampaa, kuin kylmä ilma, joten makuualustalla on väliä.

Makuualusta tunnettiin aiemmin DownMat HL Winter -nimellä.

Makuualustan suojapussista löytyy paikka yllättäviä tilanteita varten.

Käyttö

Toinen käytössä havaittu hyvä ominaisuus on se, että koska alusta korkea, siitä saa pehmeän ottamalla ilmaa pois. Tämä iso plussa, varsinkin jos tykkää nukkua kyljellään.

Ehkä makuualustoihin pätee samat asiat kuin kotisänkyyn – jos tykkäät pehmeästä patjasta kotona, tykkäät todennäköisesti paksummasta ja pehmeämmästä makuualustasta.

En ole itse mikään levoton nukkuja, joten alustan kapeneva muoto ei ole ollut haaste. Voisin kuvitella, että jos vaihtaa hirveästi (nukkumis)asentoja yöllä, voi makuupussin jalkopää tippua pois alustalta. Se hyöty kapenevasta muodosta on, että se tuo telttaan vähän lisää tilaa kamoille ja muutaman gramman kevyemmän kantamuksen.

Exped Ultra 7R MW Mummy -makuualusta täyttö tapahtuu alustan mukana tulevalla keltaisella Schnozzel Pumpbagilla. Pumppuna toimiva pussi kytketään kiinni makuualustan venttiiliin, täytetään ilmalla ja lopuksi rutistetaan pussia, jolloin se pumppaa ilman patjaan.

Tämä on ihan kätevä systeemi, joskin pumppaaminen vie jonkun verran aikaa. Toisaalta mikäpä kiire luonnossa yleensä on. Pussiin ei kannata puhaltaa ilmaa, koska se voi viedä kosteutta alustaan. Pussilla pystyy kauhomaan ilmaa, joskin monesti tekisi mieli puhaltaa pussiin, koska pussi ei täyty kauhomalla ihan tuosta vaan.

Jos pumppaaminen ottaa oman aikansa, sitä tekee myös patja pakkaaminen. Olen huomannut, että tämän makuualustan pakkaaminen on leirin purkamisen osalta melkein se nihkein vaihe. Muut kamat pakkaa nopeasti pusseihin, mutta alustan kanssa saa rutistella ilmaa ja taitella patjaa oman aikansa.

Täyttö tapahtuu alustan mukana tulevalla keltaisella täyttöpussilla.

Keltainen täyttöpussi on helppo kiinnittää makuualustan venttiiliin.

Materiaalit ja ominaisuudet

Exped Ultra 7R MW Mummy on siis untuvatäytteinen makuualusta. Toisin kuin pelkissä ilmapatjoissa, sen eristeenä käytetään hanhen untuvaa ja sen Fill Power -arvo on 700.

Alustan r-arvo on 7,1. Makuualustoissa käytetään r-arvoa ilmaisemaan alusta eristävyyden lämpöarvoa. Mitä korkeampi arvo on, sitä enemmän alusta suojaa kylmyydeltä.

Talviretkeilyyn arvon kannattaa olla yli viisi. Eristävyyden kanssa voi tosin hieman pelailla, eli kuten mainittua, esimerkiksi solumuovipatja ilmapatjan alla parantaa eristävyyttä.

Alustan pintakangas on 20 denierin ripstopia. Ripstop on ohutta, kevyttä ja vettä hylkivää kuorikangasta ja sitä käytetään usein esim. telttakankaissa.

Pintakangas on mielestäni sopivan karheaa eli alusta ei ole liian liukas, jolloin siitä voisi luiskahtaa nukkuessa helposti pois. Pintakangas ei myöskään ole kovinkaan rapisevaa eli kääntyily alustalla ei herätä vieruskaveria joka käännöksellä.

Pintakangas on sopivan karhea eli se ei ole liukas, eikä se rapise nukkuessa.

Patjan sisällä on eristeenä hanhen untuvaa ja kuorikangas on vettä hylkivää.

Exped Ultra 7R MW Mummy -makuualustan, kuten monen muunkin retkeilyvarusteen, nimi ei ole kaikista helpoin. Sen suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Tämä siksi, että osaa ostaa itselleen oikean kokoisen varusteen oikeilla ominaisuuksilla.

Exped Ultra 7R MW Mummy -nimessä MW tarkoittaa medium-wide eli alusta on pituudeltaan keskikokoinen (183cm), mutta leveydeltään leveä (olkapään kohdalta 65cm). Alustaa löytyy myös malleina M ja LW, eli kokoja on erilaisia.

Itse halusin juuri tuon koon, että koska M-pituus riittää (olen 180cm) ja halusin vähän leveämmän mallin. Tykkään siitä, selinmakuulla alustalla voi maata mukavasti kyynärpäät patjalla.

Huolto

Reissun jälkeen makuualusta kannattaa ottaa pois sen pakkauspussista ja kuivattaa tarpeen vaatiessa. Alustaan kannattaa myös pumpata vähän ilmaa, jotta untuva säilyy kuohkeana.

Säilön alustan itse niin, että käärin sen ilmauksen jälkeen löyhästi rullalle ja laitan sen keltaiseen pumppupussiin, jonne sujautan myös pakkauspussin. Näin kaikki osat pysyvät tallessa.

Makuualustan tyhjentäminen ottaa aikansa.

Patjan saa taiteltua mukavan kompaktiksi.

Exped Ultra 7R MW Mummy yhteenveto

Exped Ultra 7R MW Mummy -makuualusta on osoittautunut monikäyttöiseksi varusteeksi soveltuen niin telttaan, laavulle kuin riippumattoonkin. Se ei ole edullinen alusta, mutta sen lämmöneristys on erinomainen, mikä tekee siitä hyvän valinnan viileämpiin olosuhteisiin.

Alustan täyttö tapahtuu mukana tulevalla pumppupussilla, mikä vaatii hieman aikaa. Myös pakkaaminen ottaa tovin, koska alusta ei tyhjene pelkällä venttiilin aukaisulla.

Alustan korkeus mahdollistaa pienen säädön, mikä on etenkin kyljellään nukkuville plussaa.

Exped Ultra 7R MW Mummy on nimensä mukaisesti kapenevaa mallia, ja muoto tuo tilaa telttaan ja keventää hitusen kantamusta. Valittavana on eri kokoja (M, MW ja LW), joten lyhenteen kanssa kannattaa olla viimeistään ostoskorissa tarkkana.

Materiaalit
Ominaisuudet
Käytettävyys
Hinta-laatusuhde
4.3
Arvio

Hinta ja saatavuus

*Exped Ultra 7R MW Mummy asettuu hinnaltaan alle 300 euroon ja sitä myydään hyvin varustelluissa retkeilyliikkeissä.

Myyjä Hinta
Tarkista hinta
Tarkista hinta

* -merkityt ovat mainoslinkkejä. Napsauttamalla tähdellä merkittyä linkkiä, ja tekemällä ostoksen, saamme pienen osuuden kaupasta. Tuotteen hinta on sinulle sama, joten et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet Eturepun toimintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *