Vedensuodatin vaellukselle

Grayl Ultralight Compact Purifier vedensuodatin

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä.

Vesi pulloon ja suodatin pohjaan. Kuravesi on valmista juotavaksi.

*Grayl Ultralight Compact Purifier huljutteli itsensä yhdeksi luottovarusteistani muutaman vuoden takaisella vaelluksella.

Kyse on näppärästä ja tehokkaasta vedensuodattimesta, joka ei pelkästään suodata vaan myös puhdistaa veden. Sen huoltamisessa kannattaa kuitenkin huomioida toimenpide, joka vaikuttaa merkittävästi käyttöön.

Huom. Graylilta on tullut kauppoihin uusia malleja, joiden toimintaperiaate on pitkälti sama. Mallit ovat *Grayl Geopress Purifier (710ml) sekä *Grayl Ultrapress Purifier (500ml). Mallien koko on kasvanut ja niihin on lisätty juomista helpottava suulake.

Tässä kokemuksiani Compact Purifierin käytöstä ja huollosta.

Plussat

Miinukset

Vedensuodatin vaellukselle

Hankin tämän vedensuodattimen kolme vuotta sitten Repovesi-Mäntyharju -vaellukselle. Ennen reissua olin käyttänyt bakteerien ja virusten tuhoamiseen lähinnä pillereitä ja veden keittämistä, joten suodatinpullo oli keinona nyt uusi.

Se täsmennys heti suodatin -sanasta, että Compact Purifier ei ole vain suodatin eli se myös puhdistaa vettä. Kaikilla suodattimilla ei ole samaa tehokkuutta. Puhdistusominaisuudesta lisää hieman myöhemmin.

Mainittu vaellus osoitti, kuinka hienosti Grayl Ultralight Compact Purifier toimii ja kuinka kätevää tehokkaan suodattimen käyttö ylipäätänsä on. Vettä pystyy nappaamaan joustavasti polun varrelta ja sen voi juoda heti.

Olen tehnyt Grayl Ultralight Compact Purifierin kanssa nyt kymmeniä reissuja ja vastaan on tullut monta seisahtunutta lätäkköä, josta en ilman puhdistamista vettä joisi.

Käyttö

Käytännössä Grayl Ultralight Compact Purifier toimii niin, että sen onttoon lieriöön otetaan vettä, laitetaan suodatin lieriön suulle ja painetaan alas. Näin puhdas vesi “nousee” suodattimessa kiinni olevaan juomapulloon. Tavallaan suodatin painaa vettä lieriössä alaspäin, jolloin vesi suodattuu suodattimen läpi.

Suodatinta joutuu painamaan aika kovaa. Teen itse niin, että laitan lieriön kovalle alustalle maahan, otan kaksin käsin suodattimen yläosasta kiinni ja painan rauhallisesti ylävartalon painolla suodattimen alas.

Näin painaminen ei rasita käsivoimia liikaa, joskin painaminen tuntuu hieman kämmenissä. Hyvä niksi on raottaa korkkia ennen painamista, jolloin ilmaa pääsee pois ja painaminen on helpompaa.

Vettä voi napata polun varrelta lähes mistä tahansa, koska suodatin puhdistaa veden.

Korkkia kannattaa raottaa ennen painamista, jolloin painaminen on helpompaa.

Compact Purifierin käyttö on tuonut omaan retkeilyyn lisää turvallisuutta, koska juomavettä on helpommin saatavilla. Se myös helpottaa matkantekoa, sillä suodattaminen on nopeampaa kuin keittäminen ja pillereiden käyttö. Myös rinkka on kevyempi, kun siinä ei tarvitse kantaa isoja määriä vettä.

Se täytyy huomioida, että juomaveden hankkiminen isommalle porukalle on Compact Purifierilla hidasta. Kapasiteetti on kertapuhdistuksella reilut 4 desilitraa, joten hetken saa viimeinen ryhmäläinen lipoa huuliaan. Omaan käyttöön ja nopeaan vedensaantiin varuste on oikein kätevä.

Hitauteen liittyen on syytä mainita myös suodattimen kuluminen. Kun se kuluu, ei suodatusnopeus todellakaan vastaa valmistajan ilmoittamaa 15 sekunnin puhdistusnopeutta 473 ml pullollista kohti.

Lieriö kannattaa asettaa tasaiselle alustalla ja painaa alas kaksin käsin.

Rauhallinen painallus ylävartalon painolla ei rasita käsiä niin paljon.

Materiaalit ja ominaisuudet

Compact Purifierin keskeisin ominaisuus piilee siinä, että se sekä suodattaa että puhdistaa vettä.

Compact Purifierin suodattimessa on useita kerroksia, jotka vaikuttavat veden laatuun. Ensimmäinen kerros suojaa isommalta tauhkalta, kuten roskilta ja sedimentiltä, toinen poistaa raskasmetalleja ja kolmas eli aktiivihiili sitoo epäpuhtauksia ja hajuja.

Varusteen ehkä keskeisin osa on Hollow Fiber -suodatin, jonka kuidut muodostavat tiheän verkon veden läpi virtaamiseen. Tämä kerros poistaa 99,99% bakteerit, loiset ja muut mikrobit vedestä, jolloin juomavesi on jo turvallista nauttia.

Olen tosiaan napannut vettä melkoisista lätäköistä ja epäilyttävistä kaivoista eikä juomisen jälkeen ole tullut vatsanväänteitä. Aktiivihiilen tehokkuuden huomaa, ja esimerkiksi suovettä puhdistaessa suodatin neutralisoi maun ja hajun hyvin.

Compact Purifierin suodatinosan voi vaihtaa ja uusia suodattimia on saatavilla nettikaupoista. Yhdellä suodattimella voi valmistajan mukaan suodattaa yhteensä 300 kertaa juomakelpoista vettä, joka tarkoittaa vajaata 150 litraa. Tuo määrä on hyvä suuntamerkki ja suodattimen kulumista kannattaa seurailla omassa käytössä.

Pullon ominaisuuksista ja materiaaleista vielä sen verran, että pullon pohjassa on ohut silikonirengas, joka pitää pullon paremmin maassa paikallaan. Osaltaan se hankaloittaa pullon ujuttamista rinkan sivustaskuun, koska silikoni ei luista rinkan kangasta vasten.

Huolto

Suodatin kannattaa ehdottomasti kuivata reissun jälkeen, muuten suodatinta on hitaampaa käyttää seuraavalla kerralla.

Hyvä keino on painaa suodatinosa tyhjänä lieriöön muutaman kerran, jolloin loput vedet tulevat suodattimesta pois. Olen itse huomannut ison eron suodatinnopeudessa, kun tajusin alkaa tekemään kuivauksen.

Lieriö, johon vettä reissuilla kahmaistaan, kannattaa myös pesaista, jotta siitä lähtee kaikki lika ja bakteerit pois.

Grayl Ultralight Compact Purifier yhteenveto

Grayl Ultralight Compact Purifier kuulostaa korvaan Transformersin robotilta, mutta se on käytännössä oikein hyvä ja toimiva vedensuodatin.

Se suodattaa ja puhdistaa tehokkaasti bakteerit, loiset, kemikaalit ja muut epäpuhtaudet, mikä tekee retkeilystä helpompaa ja turvallisempaa. Varuste sopii myös muuhun matkailuun ja esimerkiksi hanavesien puhdistamista voi tehdä tämän avulla kätevästi.

Compact Purifierien rakenne on yksinkertainen eikä siinä ole pieniä hukkuvia osia. Käyttö on helppoa, joskin suodattimen toiminta hidastuu kuluessaan. Suodatin kannattaa kuivata reissun jälkeen ja vaihtaa uuteen, kun sille tulee kilometrit täyteen.

Materiaalit
Ominaisuudet
Käytettävyys
Hinta-laatusuhde
4.1
Arvio

Hinta ja saatavuus

*Grayl Ultralight Compact Purifier on saatavilla retkeilyliikkeistä n. 80 euron hintaan.

Myyjä Hinta
Tarkista hinta
Tarkista hinta

* -merkityt ovat mainoslinkkejä. Napsauttamalla tähdellä merkittyä linkkiä, ja tekemällä ostoksen, saamme pienen osuuden kaupasta. Tuotteen hinta on sinulle sama, joten et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet Eturepun toimintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *