Rab Alpine arvostelu

Rab Microlight Alpine untuvatakki

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä.

Rab Microlight Alpine kevytuntuvatakista eli “kevytuntsikasta” on tullut itselleni luottotakki, jonka kiskaisen ylle retkillä ja arjessa syksystä kevääseen. Takki on kevyt ja lämmin ja siinä on käteviä ominaisuuksia.

Olen pitänyt takkia vaihtelevissa keleissä niin pakkasilla kuin räntä- ja vesisateessa. Jaan tässä muutamia kokemuksia käytöstä ja takin ominaisuuksista.

Plussat

Miinukset

Kevytuntuvatakki retkeilyyn ja arjen ulkoiluun

Ostin takin elokuussa 2021 ja se pääsi pian testiin reilun viikon kestäneelle Käsivarren erämaan vaellukselle. Hankin takin lähinnä retkeilyä varten, mutta siitä tuli nopeasti käyttötakki myös arkeen.

Retkeilyssä takki toimii hyvänä taukotakkina ja leirissä lämmikkeenä. Mainitulla Lapin reissulla vaelsin kuoritakilla ja leiriin tullessa laitoin kuoritakin alle tämän kevytuntsikan lämmittämään.

Takki on kevyt kantaa mukana ja helppo kiskaista päälle. Takki pitää mielestäni yllättävän hyvin tuulta ja kosteutta, mutta kuoritakki toki vielä huomattavasti paremmin.

Olen myös parilla talvireissulla vaeltanut tämä kevytuntsikka päällä niin, että alla on ollut ohut merinopoolo. Se toimi pukeutumisen osalta hyvin, joskin paksussa hangessa tarpoessa tuli hiki, mikä tiesi kosteuden siirtymistä takkiin.

Kosteus ei ole untuvan kaveri, ja takin lämmityskyky heikkenikin leiriin tullessa aika paljon. Samoin rinkka painoi hartioista ja selästä untuvaa jonkin verran lysyyn. Oppirahareissuja, sanoisin – untsikka vaan sopii parhaiten tauko- ja leiritakiksi.

Rabin kevytuntsikka lämmitti Käsivarren erämaassa tauko- ja leiritakkina.

Olen käyttänyt takkia myös yön aikana lämmikkeenä työntämällä sen makuupussin sisälle jalkopäähän lämmittämään jalkoja. Takki on kestänyt hyvin tällaista survomista eikä se ole päästänyt saumoistaan mitenkään mainittavasti untuvaa ulos.

Joitakin haituvia kyllä, mutta ei sellaista katoa, joka vaikuttaisi lämpöarvoon. Netissä jotkut ovat maininneet takin heikkoudeksi juuri tämän eli heillä on tullut untuvaa saumoista läpi, mutta omani on toiminut hyvin.

Arjessa käytän takkia syksystä kevääseen iltakävelyillä ja muussa ulkoilussa. Takki on lämmin muttei liian lämmin eli se päällä voi tehdä reippaan kävelyn. Monesti jätän esim. lumitöissä alle teknisen t-paidan tai poolon, se riittää.

Materiaalit ja ominaisuudet

Takin materiaalit ovat laadukkaita ja takki kestää normaalia käyttöä hyvin. Pintamateriaalina on Pertex Quantum, joka on tiheään kudottua kangasta (Denier-arvo 30). Materiaali on kyllästetty vettähylkiväksi ja se on valmistettu kierrätetystä kuidusta.

Untuva on käsitelty kosteutta hylkiväksi eli se ei käyttäydy samalla tavalla kuin normaali untuva. Olen ottanut Rab Microlight Alpine -takin kanssa monet räntäsateet ja pienet vesisateet vastaan ja takki on suoriutunut niistä untuvatakiksi kivasti.

Jonkin aikaa takin pinta selviää pisaroista, mutta pidempi sade kastelee untuvaa sisältä. Takki kuitenkin elpyy kuivatuksen jälkeen mallikkaasti ja untuva pysyy lokeroissaan.

Takin kiinteässä hupussa on pieni kovetus sen lipassa, joten huppu pysyy otsan kohdalta ryhdissä eikä valu silmille. Se myös blokkaa paremmin sadetta ja tuulta.

Sekä helmassa että hupussa on kiristysnyörit, jotka toimivat kuten pitää. Helman saa kiristettyä tiukaksi vyötärölle ja hupun niin, ettei tuuli hulise sisään.

Takin huppu ei valu silmille kovetetun lipan ansiosta.

Helmassa ja hupussa on kiristysnyörit, joten tuuli ei pääse sisään.

Takin malli on mielestäni aika tyköistuva ja myötäilevä. Olen 180cm ja 84kg ja mulla on takista L-koko. Nyt jos ostaisin tämän takin, niin ottaisin XL-koon. L-koko on sopiva päällä, jos alla on vähän ohuempi paita.

Jos laitan alle paksumpaa villapaitaa, alkaa olo olemaan hieman liian tuhti. Takki ei kiristä, mutta väliin ei jää yhtään ilmatilaa, joka vaikuttaisi myönteisesti liikkuvuuteen ja lämmöneristykseen.

Vetoketjun toimivat hyvin, niiden vetimistä saa otteen eikä kangas mene kovin usein väliin. Käytän varsinkin rintataskua paljon, koska pidän puhelinta siellä.

Tykkään itse siitä, että vetoketjun yläosa on sisäpuolelta pehmustettua, joten se tuntuu mukavalta ja lämpimältä kaulan ihoa vasten.

Takin selkäosa on hieman pidempi, kuin edestä. Leikkaus toimii mielestäni hyvin, sillä takissa on hyvä liikkuvuus ja se suojaa alaselkää kylmyydeltä.

Vetoketjut toimivat hyvin ja rintatasku on kovassa käytössä.

Takin selkäosan pidempi leikkaus suojaa alaselkää kylmyydeltä.

Huolto

Reissun jälkeen kannattaa tarkistaa, onko takkiin tullut reikiä tai repeämiä ja tarvittaessa paikata ne. Näin untuvaa ei pääse poistumaan.

Yhdellä reissulla toiseen hihaan lensi kipinä ja reiästä tuli sen verran iso, että kysäisin siihen räätäliltä apuja. Hän löysi laatikostaan juuri samansävyisen oranssin paikan, laittoi sen kiinni ja veloitti 9e.

Takkia kannattaa säilyttää kotona kuten muitakin untuvavaatteita ja -varusteita eli mahdollisimman ilmavasti. Käytännössä takkia ei kannata säilyttää sen omassa pakkauspussissa vaan normisti henkarissa.

Ohut neule tai villapaita tuo mukavasti lisälämpöä kevytuntsikan kanssa.

Takki ottaa pienet vesi- ja räntäsateet vastaan hyvin untuvatakiksi.

Rab Microlight Alpine yhteenveto

Rab Microlight Alpine kevytuntuvatakki tarjoaa monipuolisen ja luotettavan vaihtoehdon retkeilyyn tauko- ja leiritakkina ja arjen ulkoiluun, erityisesti keväästä syksyyn.

Takki on kevyt, lämmin ja varustettu kätevillä ominaisuuksilla, kuten kiinteällä hupulla, säädettävillä nyöreillä helmassa ja hupussa, sekä hyvillä vetoketjuilla.

Takki on kestänyt kohtalaisesti kosteutta ja tuulta, vaikka sen vedenpitävyys ei ylläkään kuoritakin tasolle. Kevytuntsikka soveltuu parhaiten tauko- ja leiritakiksi, sillä rankemmassa säässä sen lämmityskyky voi heikentyä.

Materiaalit
Ominaisuudet
Käytettävyys
Hinta-laatusuhde
4.4
Arvio

Hinta ja saatavuus

Rab Microlight Alpine on suosittu kevytuntsikka ja siitä päivitetään säännöllisesti uusia versioita. Hinta ja värit voivat vaihdella mallin tai myyjän mukaan, mutta takkia on yleensä hyvin saatavilla.

Hintaluokaltaan tämä takki asettuu n. 250 euron kieppeille, mutta tarjoushintaan takin voi bongata jopa alle 200 eurolla.

Myyjä Hinta
Tarkista hinta

* -merkityt ovat mainoslinkkejä. Napsauttamalla tähdellä merkittyä linkkiä, ja tekemällä ostoksen, saamme pienen osuuden kaupasta. Tuotteen hinta on sinulle sama, joten et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet Eturepun toimintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *