Jetboil

Jetboil MiniMo retkikeitin

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä.

Löysin MiniMo:n netistä etsiessäni itselleni kevyttä ja pinottavaa kaasukeitintä, jolla voisi tarvittaessa myös hieman kokkailla ja hauduttaa ruokia, pelkän veden kiehauttamisen lisäksi. 

Muutaman arvostelun ja Youtube-videon jälkeen päätin laittaa keittimen tilaukseen. Myös kavereiden positiiviset kokemukset Jetboilista valmistajana helpottivat valintaa.

*Jetboil MiniMo on retkikeitin, joka soveltuu 1-2 hengen ruokien valmistukseen yön yli retkillä ja vaelluksilla. Kerron tässä artikkelissa tarkemmin keittimen ominaisuuksista ja kokemuksistani n. vuoden testijakson perusteella.

Plussat

Miinukset

Paino / pakkautuvuus

Jetboil MiniMo on pinottava kaasukeitin eli poltin ja keittoastia kiinnitetään suoraan kaasupatruunan päälle.

Keittimen kokonaispaino on noin 415 grammaa ilman kaasupatruunaa. Se on yhteensopiva kaikkien yleisesti markkinoilla olevien retkikaasujen kanssa.

100 gramman kaasulla keittää n. 12 litraa vettä. Käytän keittimen kanssa yleensä riittoisampaa 230 g kaasupatruunaa, koska sen avulla myös keittäminen tuntuu hieman tukevammalta.

Keittimen mukana tulee poltin, polttimen säilytyspussi, 1 l:n keittoastia, kansi, juomakuppi, kaasusäiliön tukijalka, sekä *Jetboilin Pot Support -kattilatuki.

Pakkauksen sisältö. Retkikaasu pitää ostaa erikseen.

Mulla on joskus reissuissa mukana myös Trangian 1,75l kattila, joten yllätyin positiivisesti, ettei Pot Supportia tarvinnut ostaa erikseen.

Keitin pakkautuu pieneen tilaan. Pakattuna sen strategiset mitat ovat 12,7 cm x 14 cm x 16,5 cm.

100g:n kaasusäiliö, poltin ja Pot Support pakkautuvat näppärästi keittoastian sisälle ja kaasusäiliön tukijalan saa kiinnitettyä kanteen. 

Myös 230g:n kaasusäiliö mahtuu keittoastian sisään, mutta siellä ei ole sen jälkeen tilaa enää polttimelle.

Isompi kaasusäiliö kannattaa siis pakata erikseen ja työntää poltin, sekä muut irtonaiset osat keittoastian sisään. Polttimen mukana tuleva kangaspussi estää osia kolisemasta yhteen.

Itse keittimen mukana ei tule suojapussia, joten rinkassa kuljetan kaasusäiliötä ja retkikeitintä kevyessä *5l kuivapussissa

Kompakti, kevyt ja ketterä käsitellä. Kaiken lisäks vielä hyvän näkönen.

Materiaalit & ominaisuudet

Jetboil MiniMo:n muotoilu on varsin söpö ja huolellisesti suunniteltu. Runko on kevyen ja kestävän tuntuinen. Myös kokoaminen ja purkaminen on vaivatonta.

Keittoastia on valmistettu kevyestä alumiinista ja se on päällystetty kankaalla, joka tuntuu kädessä mukavalta.

Retkikeittimessä on myös käännettävä kahva ja reiällinen kansi, jotka helpottavat keittimen käyttöä.

Kahva suojaa retkeilijän näppejä kuumuudelta ja sen avulla keitintä on helppo nostella ja siirtää. Reiällinen kansi mahdollistaa kuumana höyryävän minttukaakaon juomisen suoraan keittoastiasta.

Ainoastaan keittimen mukana tuleva muovinen juomakuppi tuntuu hieman heppoiselta, joten pitää varoa ettei kolauta sitä kiveen. Juomakupin reunassa on tarkempaa mittailua helpottava asteikko.

Käännettävä kahva, integroitu sytytysnappi ja säädettävä liekki helpottavat keittimen käsittelyä.

Poltin

Jetboilin Thermo-Regulate -poltin on suunniteltu säästämään kaasua. Poltin minimoi lämmön hukkaa ja varmistaa, että lämpö siirtyy suoraan keittoastian sisältöön.

Polttimen säätönupilla voi myös hienosäätää kaasun voimakkuutta, joka mahdollistaa monipuolisemman ruoanvalmistamisen.

Täydellä höngällä saa veden kiehumaan nopeasti, mutta esim. ruoan hauduttamiseen tai pannulla paistamiseen liekkiä voi säätää matalammalle.

Polttimen rungossa on integroitu Piezo -sytytysnappi, joka tekee keittimen sytyttämisestä helpompaa, etenkin jos kädet on vähän kohmeessa.

Luin arvosteluista, että muutamalla retkeilijällä on ollut ongelmia napin kanssa eli tulitikut kannattaa myös olla käden ulottuvilla.

Testijakson aikana sytytysnappi on toiminut moitteettomasti.

Thermo-Regulate poltin on suunniteltu säästämään kaasua.

Keittoaika

Jetboil MiniMo kiehauttaa litran vettä suhteellisen nopeasti, noin 3-4 minuutissa. Puoli litraa tulee reilussa 2 minuutissa.

Valmistajan mukaan nopeus perustuu keittimen polttimeen ja pohjan patentoituun Fluxring -teknologiaan, joka maksimoi lämmönsiirron.

Käytännössä keittoaikaan vaikuttaa eniten ulkoiset tekijät, kuten ympäristön lämpötila ja tuulen voimakkuus.

Kylmemmissä olosuhteissa keittoaika voi olla hieman pidempi, kun taas suotuisissa olosuhteissa kiehumispiste saavutetaan nopeammin. 

MiniMo:n säädettävä liekki mahdollistaa myös ruokien hauduttamisen.

Vertailu

Jetboil valmistaa myös useita muita keitinmalleja, joiden ominaisuuksissa on pieniä eroja MiniMo:n verrattuna. Valinta keitinten välillä riippuu omista retkeilytarpeista, joten sen takia ei kannata polttaa päreitä. 

Alla olevaan taulukkoon on koottu muutamia hintaluokaltaan n. 100-180 euron malleja ja niiden eroja.

MiniMo soveltuu ominaisuuksiltaan parhaiten hieman monipuolisemmalle retkikokille, Flash nopealle vedenkeittäjälle, Zip penninvenyttäjälle ja Stash grammanviilaajalle. MicroMo on MiniMo:n pikkusisko.

Keitin Tilavuus Keittoaika 0,5 l Paino
1 l
2 min 15s
415 g
1 l
1 min 40 s
371 g
0,8 l
2 min 30 s
345 g
0,8 l
1 min 40 s
201 g
0,8 l
2 min 15 s
340 g

Jetboil MiniMo yhteenveto

Suosittelen -jetboil MiniMo:a retkeilijöille, jotka haluavat käyttää kevyttä kaasukeitintä muuhunkin kuin “lisää vain vesi” -ruokiin.

Matalampi kattila, tehokas poltin ja säädettävä liekki tekevät ruoan valmistamista helpompaa ja ne mahdollistavat myös ruokien hauduttamisen. 

Mitä ruokaa retkikeittimellä voi valmistaa? Tutustu helppoihin resepteihin!

Materiaalit
Ominaisuudet
Käytettävyys
Hinta-laatusuhde
4.3
Arvio

Hinta ja saatavuus

Jetboil on yksi kevyiden retkikeitinten markkinajohtajista, joten *MiniMo on yleensä helposti saatavilla useista eri liikkeistä ja verkkokaupoista. 

Myyjä Hinta
Tarkista hinta
Tarkista hinta

* -merkityt ovat mainoslinkkejä. Napsauttamalla tähdellä merkittyä linkkiä, ja tekemällä ostoksen, saamme pienen osuuden kaupasta. Tuotteen hinta on sinulle sama, joten et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet Eturepun toimintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *