Kajka

Fjällräven Kajka 75 rinkka

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä.

75-litrainen *Fjällräven Kajka on varma valinta retkeilijöille, jotka tarvitsevat kestävän ja tilavan rinkan vaelluksille ja pidemmille reissuille. Rinkasta löytyy erikseen miesten ja naisten malli (omassa käytössäni ollut vain miesten malli). 

Kajka tarjoaa lukuisia toimivia ominaisuuksia ja yksityiskohtia. Sen kestävyys ja toiminnallisuus tekevät siitä luotettavan kumppanin vaellusretkille.

Plussat

Miinukset

Tilava rinkka pitkille vaelluksille

Fjällräven Kajka on suunniteltu kestämään vaativia olosuhteita, ja se tarjoaa lukuisia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen valinnan varsinkin pitkille retkille. Yksi Kajkan vahvuuksista on sen suuri 75 litran tilavuus. Voit taatusti pakata mukaasi tarvitsemasi vaatteet, ruoat, teltan ja muut retkeilytarvikkeet ilman ongelmia. 

Omassa käytössäni olenkin huomannut, että Kajka on jäänyt pitkälti talvireissujen kaveriksi, kun lämpimät vaatteet vievät rinkasta ison tilan. Kajka on todella helppo pakata, kun tuntuu, että tilaa riittää koko omaisuudelle. Toisaalta, sitä helposti myös pakkaa enemmän turhaa tavaraa mukaan, kun tila ei lopu kesken vaikka kuinka yrittäisi.

Kajka

Fjällräven Kajka on tehty kestämään kovempaakin kulutusta ja se kyllä näkyy ja tuntuu rinkan rakenteessa, sekä kankaassa. 

Taskut ja lokerot

Kajkassa on useita isompia taskuja ja lokeroita, joiden avulla voit pitää varusteesi järjestelmällisesti saatavilla. Pakkausta ja tavaroihin pääsyä helpottaa myös rinkan etuosan avauksen mahdollisuus. Sen voi siis esimerkiksi pakata kokonaan edes avaamatta rinkkaa ylhäältä päin.

Rinkan läpän päältä löytyy kaksi taskua ja sen alta yksi. Rinkan molemmilla sivuilla on todella isot taskut. Päälokerossa on juomasäiliölle eristetty tasku ja alalokeron saa vielä erikseen jaoteltua kahteen osaan pienen verkko-osan avulla. Lisäksi rinkan alaosan saa auki myös sisäpuolelta, josta on pääsy päälokeroon. Rinkan alta löytyy tasku sadesuojalle.

Irrotettava yläosa toimii myös päiväreppuna, jossa on omat taskut ja tilaa tärkeimmille tarvikkeille, kun koko rinkkaa ei halua raahata mukana esimerkiksi välipäivien pikkupatikoille. Siinä on myös muutama kiristettävä lenkki, johon saa kiinnitettyä vaikka sadetakin mukaan päiväretkelle.

Isot vetoketjulliset taskut sivuilla tarjoavat helpon pääsyn tarvikkeisiin. Ne ovat todella tilavat. Itse olen pakatessa tykännyt pistää niihin toiselle puolelle ruokailutarvikkeita ja toiselle esimerkiksi ensiaputarvikkeet, sadetakin jne. Tavaraa, jota haluaa pitää helposti saatavilla.

Ostaessa tulee mukana myös Fjällrävenin oma erillinen *sadesuoja, joka sopii hyvin rinkan päälle täyteenkin pakattuna. Sadesuoja hajosi itselläni lopulta, mutta kerkesi testiin kovillakin rankkasateilla, josta se suoriutui ilman läpivuotoja. 

Useampien pikkutaskujen puutteessa tulee isot sivutaskut helposti tungettua todella täyteen.

Vetoketjulla suljettavan alaosan saa auki ulko- ja sisäpuolelta.

Kestävää laatua

Fjällräven Kajka sopii niille, jotka arvostavat laadukasta suunnittelua ja haluavat luottaa varusteisiinsa haastavissa olosuhteissa. Olitpa sitten suuntaamassa vuoristoon, erämaahan tai pitkälle patikkaretkelle, niin Kajka tarjoaa varmasti tarvitsemasi toimivuuden ja kestävyyden. Sen ulkomuodosta ja kankaasta huokuu kestävyys, eikä rinkan kanssa liikkeellä ollessa ole koskaan käynyt edes mielessä, että kangas voisi revetä tms. 

Joitakin pienempiä välinerikkoja on matkan varrella myös Kajkaan aiheutunut, kuten juomapullotaskun kiristysosan muovikiinnikkeiden hajoamista. Vaikkei tämä kovin kriittinen oman käytön kannalta ollut, niin yleisesti olen tykännyt siitä periaatteesta, että varsinkin muoviset osat tulisi sijoitella rinkan suunnittelussa niin, että niiden hajotessa voi tuotetta käyttää ongelmitta.

Esimerkiksi pitkällä vaelluksella ollessa sitä harvemmin haluaa, että vaikka lantiovyön muovinen kiristysosa hajoaa heti alkuunsa. Sen vuoksi suosin mieluummin nykyään metalliosia, kuten uudessa rinkassani.

Rinkan kantojärjestelmä on suunniteltu erityisesti tukemaan selkää ja jakamaan painon tasaisesti lantiovyölle, mikä vähentää kuormituksen tunnetta pitkillä matkoilla. Fjällrävenin Perfect Fit -säätöjärjestelmä mahdollistaa selkäosan korkeuden säätämisen varsin joustavasti, joten voit räätälöidä istuvuuden omiin tarpeisiisi. Lisäksi rinkassa on pehmustettu selkäpaneeli, joka toimii suhteellisen hyvin ja pitää raskaankin taakan kantamisen mukavan tuntuisena.

Rinkan mukana tulee sadesuoja, jonka säilytys onnistuu pohjan vetoketjullisessa taskussa.

Tukevan Kajkan päällä on hyvä istuskella ja pitää taukoa.

Jälleenmyyntiarvoa löytyy

Ja niinhän siinä lopulta kävi, että Kajka ei enää palvellut omia tarpeita vaellusten suhteen, joten se lähti myyntiin. Lähinnä siinä lopulta vaivasi sen koko ja paino. Aika vähälle käytölle jäi itsellä kuitenkin 75-litran rinkka ja pidempiinkin vaelluksiin riittää nykyisin noin 60-litrainen, kun tässä on vuosien mittaan tullut myös muita varusteita kevennettyä. Tuntui aina kovin turhalta napata melkein neljä kiloa painava rinkka selkään, kun paljon kevyemmällä ja pienemmälle selviää mukavammin.

Ikää rinkalle kertyi omassa käytössä lopulta noin 12 vuotta ja siihen mahtui monenlaista reissua. Muutamia iskuja oli rinkka ottanut vuosien mittaan ja kyllähän se monin tavoin aika käytetyltä jo näyttikin.

Juomapullon pidikkeestä oli kiristyslenkin muoviosa hajonnut, Fjällräven merkki repsotti aika pahasti kun neuleet oli katkeilleet, sadesuojassa oli useampia pieniä reikiä ja muutenkin oli kangas ottanut monenlaista osumaa. Ei kuitenkaan mitään käyttöä haittaavaa ja kestävyyteen olinkin todella tyytyväinen Kajkan suhteen.

Tori.fi:ssä näyttää Kajkat menevän kaupaksi noin 100-200 euron välillä ja omastani pyysin lopulta 120 euroa, kun oli selkeästi sieltä kuluneemmasta päästä. Mielestäni kuitenkin hyvä korvaus selkeästi rähjääntyneestä tuotteesta pitkällä käytöllä ja muutenkin olen huomannut, että jos jälleenmyyntiarvoja miettii vähänkään retkivarusteille, niin Fjällräven menee varmasti ja helposti eteenpäin seuraavalle käyttäjälle ihan kohtuuhinnoin.

Fjallraven Kajka 75 Review 2

Vanha kettu. Fjällräven Kajka oli omassa käytössäni 12 vuotta, jonka jälkeen myin sen 120 eurolla.

Fjällräven Kajka 75 yhteenveto

Vaikka Kajka lopulta lähtikin vaihtoon, niin se ehti kulkea mukana Himalajan vuoristosta Suomen metsikköön ja moneen siltä väliltä. Varsinkin rinkan kestävyys vakuutti itseni ja Fjällrävenin materiaalivalinnat ovat mielestäni toimivia.

Ulkoasultaanhan Kajka on takuuvarmaa klassista Fjällräveniä ja jotenkin siitä tulee muutenkin mieleen enemmän vähän perinteisemmän designin tuote kuin uusinta uutta toiminnallisuutta tarjoava innovaatio.

Varsinkin rinkan jämäkkä melkein neljän kilon paino tekee siitä itselleni liian painavan version moneen reissuun. Talvireissuihin välillä ihan ok, kun tilaa on hyvä olla villapaidasta toppahousuihin ja kaiken haluaa mahduttaa rinkan sisälle säilytykseen. Kesäreissuihin Kajka ei juurikaan mukaan enää päässyt moneen vuoteen ja syksyisiin vaelluksiinkin koin tarvitsevani jo kovasti jotain muuta.

Itse kaipaisin rinkalta myös hieman ergonomisemman tuntuista kantojärjestelmää ja välillä tuntuu, että Kajkan painotus leviää liikaa sivuille täyteenpakattuna, johon vaikuttaa osaltaan tilavat sivutaskut molemmin puolin.

Voihan sitä oman pakkauksen tietysti rajoittaa enemmän vain päätaskun puolelle, mutta se hankaloittaa tavaroiden esiin ottamista monessa kohtaa. Lisäksi pienempien taskujen puutteessa varsinkin isoja sivutaskuja tulee käytettyä melko paljon.

Oma rinkka lähti vaihtoon, mutta toisaalta kyllä se aika monta reissua ehti uskollisesti palvella omistajaansa. Ja jatkossa se toivottavasti palvelee vielä monta tulevaa vuotta uutta omistajaansa.

Jos joku haluaa vain ja ainoastaan yhden yleisrinkan omistaa koko loppuelämänsä, niin Kajka on varmasti kestävyydeltään sitä tasoa, että siihen kannattaa rahansa pistää. Toisaalta, siinä pitää sitten olla valmis myös kantamaan niitä rinkasta koituvia lisäkiloja jatkuvasti mukanaan.

Materiaalit
Ominaisuudet
Käytettävyys
Hinta-laatusuhde
3.8
Arvio

Hinta ja saatavuus

Kajka on *Fjällräven rinkkojen kestosuosikkeja ja saatavuus on myös hyvällä tasolla. Sitä myydään mustana, metsänvihreänä ja sinisenä. Rinkasta löytyy oma mallinsa niin naisille kuin miehillekin.

Myyjä Hinta
Tarkista hinta
Tarkista hinta

* -merkityt ovat mainoslinkkejä. Napsauttamalla tähdellä merkittyä linkkiä, ja tekemällä ostoksen, saamme pienen osuuden kaupasta. Tuotteen hinta on sinulle sama, joten et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet Eturepun toimintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *