Retkiruokaa trangialla, nuotiolla ja kuivaamalla

Jaa kaverille:

Maistuvat retkiruoat valmistuu niin retkikeittimellä kuin nuotiollakin. Kuivatut raaka-aineet aukaisevat uusia makumaailmoja vaelluksilla.

Retkiruokaa trangialla

Trangia on yksi suosituimmista retkikeittimistä. Perinteisesti Trangia on toiminut spriinesteellä, mutta siihen on saatavilla myös kaasupoltin. 

Trangialla kokattavien ruokien täytyy olla käytännöllisiä ja nopeita valmistaa. Kannattaa siis suosia ruokia, jotka voi tehdä jopa yhdellä kattilalla. Silloin kaikki on valmista kerralla ja myös tiskaukseen menee vähemmän aikaa. Trangialle sopivia ruokia ovat mm.

  • Puurot & keitot
  • Nuudelit & pastat
  • Padat & paistokset

Punainen curry

Chorizopasta

“Lisää vain vesi” taktiikalla retkiruokaa valmistaessa on yksinkertaisinta hommata keitin, joka rullataan suoraan kaasupatruunan päälle. Yhden vesilitran kiehumisaika on keskimäärin n. 3-5 minuuttia. Kaasukeittimiin on saatavilla lisävarusteina mm. kevyitä kattiloita ja pannuja. Tämän tyylisissä kevyissä ja pienissä kaasukeittimissä markkinajohtajia ovat Jetboil, MSR ja Primus. 

Retkikeittimistä kaasukeitin on monikäyttöisin. Sitä voi käyttää kaikkina vuodenaikoina, myös metsäpalovaroituksen aikaan. Talvella keittimeen on saatavilla tavallista paremmin höyryyntyvä talvikaasu, jolla voidaan kokata jopa alle -20°C lämpötilassa.

Retkiruokaa nuotiolla

Nuotiolla kokkaaminen ei ole hätäisen hommaa. Ennen tulien sytyttämistä pitää varmistaa, onko tulen teko ylipäätään sallittua esim. vallitsevan metsäpalovaroituksen vuoksi. Lisäksi nuotion teko ja polttopuiden käyttäminen vaativat myös maanomistajan luvan. 

Kun nuotiolla aletaan hääräämään ruoanlaiton parissa, vaatii se ajan lisäksi hieman tilaa ja järjestelyjä. Työvälineet ja raaka-aineet täytyy olla käden ulottuvilla. Parasta nuotion ääressä kokkaaminen on pienellä porukalla, jolloin ruoka valmistuu kuin itsestään tarinoiden ja kipinöiden lennellessä.

Ruokia, jotka soveltuvat hyvin nuotiolla kokkaamiseen:

  • Tuore liha & kala
  • Tomaatti & paprika
  • Peruna- & sienihöystöt
  • Banaani
  • Letut ja tortillat

Nuotiolla voi luonnollisesti valmistaa myös samat ruoat kuin retkikeittimellä. Myös hybridi kokkaaminen on toimiva ratkaisu, jolloin osa raaka-aineista valmistuu nuotiolla ja osa retkikeittimellä. Silloin kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei laita vain retkikeittimelle suunniteluja kattiloita tai pannuja nuotiolle.

Vegeburritot

Kikherneletut

Retkiruokaa kuivaamalla

Retkiruokaa kuivaamalla voi vaelluksilla aueta ihan uusia makumaailmoja. Mikäli vaelluksilla halutaan syödä muutakin kuin pussiruokaa, vaatii se usein raaka-aineiden kuivaamista. Kuivaamalla ruoat etukäteen vähennetään nesteen määrää ja painoa, sekä parannetaan säilyvyyttä.

Hyviä kuivattuja raaka-aineita ovat mm. hedelmät, kasvikset, sekä erilaiset proteiinin lähteet. Periaatteessa lähes kaikki raaka-aineet on mahdollista kuivata.

Intialainen linssipata

Retkeilijän kalakeitto

Katso kaikki retkiruokareseptit

Kuinka retkiruoan kuivaamisen aloittamisessa pääsee alkuun? Lue vinkit Viimeistä murua myöten -blogista.