Retkiruokaa trangialla, nuotiolla ja kuivaamalla

Opi suunnittelemaan helpot retkiruoat yön yli retkille ja vaelluksille. Opas tarjoilee helppoja retkiruokia, reseptejä, sekä vinkkejä vaellusruokailuun.

Sisällysluettelo

retkeilyvarusteet varuste esittelyt

Mitä ruokaa retkelle?

Retkellä kannattaa mutustaa omia lempiruokia ja tuttuja makuja, jotka buustaa hyvää fiilistä. Ota ruokaa mukaan mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän. Energiavajeen välttämiseksi on hyvä tankata hiilihydraatti-, rasva- ja proteiinipitoista ruokaa. Tärkeintä on huomioida, että hiilarit tai vesi eivät lopu kesken.

Panosta aamupalaan ja illalliseen. Kun päivällä ollaan liikkeessä, nopeasti valmistuva lounas ja snacksit pitävät verensokerin tasaisena. Patikoidessa käden ulottuvilla kannattaa veden lisäksi olla pähkinöitä, energiapatukoita tai trailmix. Kun niitä mussuttaa liikkeellä ollessa säännöllisesti, välttää jyrkimmät verensokerin heilahtelut.

Retkeillessä ruoka on kuin polttoainetta, väärällä laadulla kone yskii. Sokerit antaa energiaa hetkeksi, mutta sen jälkeen lasku on jyrkkä. Useamman päivän retkellä olisi hyvä syödä 2-3 ateriaa päivässä. Päiväkohtaista rasitusta voi arvioida etukäteen retken luonteen mukaan. 

Kuivat ruoat on kevyitä kantaa. Esim. täysjyväpasta, riisi, nuudelit ja kaurahiutaleet on hyviä hiilarien lähteitä ja tukeva pohja annokselle. Hyvät rasvat, kuten oliiviöljy antaa runsaasti energiaa painoonsa nähden.

Proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat sulavat hitaasti, joten energian vaikutus on pitkäkestoista. Pähkinät ja täysjyvätuotteet on ravitsevia, varsinkin kun niiden kanssa nauttii oliiviöljyä ja marjoja.

Retkiruokaa trangialla

Trangia on yksi suosituimmista retkikeittimistä etenkin aloittelevien retkeilijöiden keskuudessa. Perinteisesti ruotsalaisvalmisteinen Trangia on toiminut spriinesteellä, mutta nykyään siihen on saatavilla myös kaasupoltin. Trangia on erittäin kestävä ja helppokäyttöinen ja se soveltuu hyvin erilaisten retkiruokien valmistukseen. 

Trangia

Trangialla kokattavien ruokien täytyy olla käytännöllisiä ja nopeita valmistaa. Keittimessä voi käyttää useampia pannuja tai kattiloita. Nopean ja energiatehokkaan ruoanvalmistuksen varmistamiseksi kannattaa suosia ruokia, jotka voi tehdä jopa yhdellä kattilalla. Silloin kaasua säästyy ja myös tiskaus helpottuu.

Trangia reseptit

Lisää Trangia reseptejä erinomaisista Outdoor Food Finland ja Vegeretki -blogeista.

Retkiruokaa nuotiolla

Nuotiolla kokkaaminen ei ole hätäisen hommaa. Ennen tulien sytyttämistä pitää varmistaa, onko tulen teko ylipäätään sallittua esim. vallitsevan metsäpalovaroituksen vuoksi. Lisäksi nuotion teko ja polttopuiden käyttäminen vaativat myös maanomistajan luvan. 

nuuksio 70

Kun nuotiolla aletaan hääräämään ruoanlaiton parissa, vaatii se ajan lisäksi hieman tilaa ja järjestelyjä. Työvälineet ja raaka-aineet täytyy olla käden ulottuvilla. Parasta nuotion ääressä kokkaaminen on pienellä porukalla, jolloin ruoka valmistuu kuin itsestään tarinoiden ja kipinöiden lennellessä.

Ruokia nuotiolla kokkaamiseen

  • Tuore liha- ja kala

  • Paprikat & tomaatit

  • Peruna- & sienihöystöt

  • Nuotiobanaanit

  • Letut ja tortillat esim. kikherneletut

Nuotiolla voi luonnollisesti valmistaa myös samat ruoat kuin retkikeittimellä. Myös hybridi kokkaaminen on toimiva ratkaisu, jolloin osa raaka-aineista valmistuu nuotiolla ja osa retkikeittimellä. Silloin kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei laita vain retkikeittimelle suunniteluja kattiloita tai pannuja nuotiolle.

Retkiruoan kuivaus

Retkiruokaa kuivaamalla voi vaelluksilla aueta ihan uusia makumaailmoja. Mikäli vaelluksilla halutaan syödä ns. oikeata ruokaa, vaatii se usein raaka-aineiden kuivaamista. Kuivaamalla ruoat etukäteen vähennetään nesteen määrää ja painoa, sekä parannetaan säilyvyyttä.

Hyviä kuivattavia ruokia ovat mm. hedelmät, kasvikset, marjat, sekä erilaiset proteiinin lähteet, kuten liha, kala, juustot, kananmuna ja tofu. Periaatteessa lähes kaikki raaka-aineet ja etukäteen valmistetut ruoat on mahdollista kuivata.

Miten retkiruoan kuivaamisen aloittamisessa pääsee alkuun? Lue vinkit Viimeistä murua myöten -blogista.

Valmiit kuivatut retkiruoat

Retkiruokaa on helppo ostaa mistä tahansa kaupasta, kun tietää mitä on hakemassa.

Ennen kuin ryntää kauppaan ruokaostoksille kahisevat jalassa, on hyvä miettiä päiväkohtaiset ateriat. Sen jälkeen ostoslistan ja tuotteiden poimiminen kaupasta tai netistä on nopeaa.

Retkeilyliikkeistä ja markettien retkeilyosastoilta löytyy valmiita retkiruokia, kuten pakastekuivattuja aterioita. Niille on paikkansa varsinkin pidemmillä vaelluksilla. Osa niistä on jopa yllättävän hyviä!

Kotimaan retkeilyliikkeissä ja verkkokaupoissa myytävät pakastekuivatut retkiruoat ovat hinnaltaan melko samassa kategoriassa n. 7-12 euron välissä.

Tunnettuja Suomen markkinoilla kilpailevia pakastekuivattujen retkiruokien valmistajia on mm. virolainen Tactical Food Pack, ruotsalainen Blå Band, norjalainen Real Turmat, brittiläinen Summit To Eat, ranskalainen LYO, sekä kotimainen Leader Foods.

Pakastekuivattua retkiruokaa on helppo ostaa bulkkina, koska se säilyy pitkään syömäkelpoisena. Hintahaukkojen on mahdollista bongata retkiruokaa myös tarjous-hintaan.

etureppu kasivarren eramaa kilpisjarvi 128

Lisää makua retkiruokaan

Reppuun kannattaa sujauttaa mausteita ja hyviä rasvoja. Suolan ja pippurin lisäksi esim. cayennepippuri, kardemumma, kaneli, sekä tuore chili, inkivääri ja valkosipuli tuovat runsaasti makua painoonsa nähden.

Rasvoista kirkastettu voi eli Ghee on kätevä tuote retkiruokailuun. Mukana kannattaa kantaa myös pientä pulloa laadukasta neitsytoliiviöljyä. Molemmat sopivat hyvin myös paistamiseen.

Makeutusaineista kannattaa suosia täysin luonnollisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi raikas koivusokeri on herkullinen pari hieman kitkerän puolukan kanssa. Se sopii hyvin esimerkiksi teen tai puuron sekaan ripoteltavaksi.

Laktoositon, gluteeniton ja vegaaninen retkiruoka

Yhä useampi noudattaa jotain erityisruokavaliota. Myös retkiruokien valmistajat ovat reagoineet yleisimpiin erityisruokavalioihin ja tuoneet markkinoille lisää laktoosittomia, gluteenittomia ja vegaanisia vaihtoehtoja.

Laktoositon retkiruoka

Laktoositon retkiruoka on maitosokeritonta. Laktoosi-intoleranssi on laktoosin eli maitosokerin imeytymishäiriö, joka aiheuttaa vatsan oireilua. Se voi aiheuttaa vatsan turvotusta, ilmavaivoja, ripulia ja vatsakipuja. Laktoosin sietokyky on yksilöllistä, mutta ainakaan samassa teltassa nukkuvalle, laktoosi-intoleranssista kärsivälle ei kannata tarjota laktoosia sisältäviä tuotteita.

Gluteeniton retkiruoka

Gluteeniton retkiruoka on suosittua myös muiden kuin keliakiaa sairastavien keskuudessa. Osalla ihmisistä prosessoidut viljat aiheuttavat suoliston ongelmia, joka luonnollisesti heikentää hyvinvointia. Keliaakikot on yliherkkiä viljojen gluteenille ja voi saada niistä vakavia oireita. Retkeilijän on helppo noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, kunhan huolehtii riittävästä kuidun saannista. Kuituja saa täysjyväviljan lisäksi mm. kasviksista, pähkinöistä tai psylliumista. Gluteenittomia täysjyväviljoja on mm. kaura ja tattari.

Vegaaninen retkiruoka

Vegaaninen retkiruoka ei sisällä mitään eläinperäistä. Vegaaninen ruoka maistuu paremmin kuin koskaan myös sekasyöjälle. Ruokavalion noudattamiseen syynä voi olla esim. oma terveys, maapallon sekä eläinten hyvinvointi tai ihan vaan hyvänmakuinen ruoka. Vegaanista ruokavaliota noudattavan tarvitsee turvata b-12 vitamiinin ja jodin saanti ravintolisillä. Moni retkeilijä suosii vegaanista ruokavaliota ja on kokenut vireystilansa ja palautumisen parantuneen vegaanisen ruokavalion avulla.

Pakastekuivattu retkiruoka

Tulehdusta hillitsevä ruokavalio

Tulehdusta hillitsevä ruokavalio pyrkii välttämään vehnää, sokeria, maitotuotteita ja punaista lihaa. Näiden ruokien runsaan käytön on todistettu ylläpitävän kehon matala-asteista tulehdusta. Tulehdus voi aiheuttaa suoliston ongelmia ja lisätä riskiä esim. sydänsairauksiin tai masennukseen. Retkeilijä, jolle on kertynyt säännöllisestä luonnossa liikkumisesta huolimatta ylimääräistä rasvaa keskivartaloon, voi kokeilla tulehdusta hillitsevää ruokavaliota oman vireystilansa parantamiseksi.

Tulehdusta hillitseviä ruokia

  • pähkinät, mantelit & siemenet
  • kaurahiutaleet (täysjyvä)
  • marjat (esim. mustikka, vadelma, mansikka, mustaherukka)
  • kasvikset ja juurekset (esim. bataatti, porkkanat, pinaatti, parsakaali)
  • valkosipuli, inkivääri, kurkuma
  • neitsytoliiviöljy
  • laadukas hunaja
etureppu vasterbyn retkeilyalue 13

Retkiruokaa sesonkien mukaan

Parhaat sesongin raaka-aineet löytyy tietysti metsästä ja on hyödynnettävissä jokaisen oikeuksilla. Retkieväitä ei kuitenkaan kannata jättää luonnon antimien varaan, vaan luonnosta saatavia aineita tulee hyödyntää kuin mausteita tai gourmet raaka-aineita. Ne on retkiruokailun helmiä.

Suomen järvistä nousee hyvin mm. ahventa, joka on herkullista halsterissa tai fileenä paistettuna. Syksyisin aterioissa voi hyödyntää sieniä. Aloittelijan helppoja ruokasieniä on mm. kanttarelli, herkkutatti ja suppilovahvero eli suppis. Alkusyksystä metsä on täynnä marjoja. Heinäkuun lopusta syyskuun alkuun löytyy mustikkaa ja syyskuun alusta lokakuun puoleenväliin puolukkaa.

Tuoreita raaka-aineita voi tietysti hommata myös kaupasta, torilta, kauppahallista tai suoraan maatilalta. Raaka-aineita hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota niiden säilyvyyteen. Hyvin säilyviä tuoreita herkkuja on esim. kovat juustot, täysjyväleipä, porkkanat, parsakaali, paprikat ja sipulit. Niitä voi huoletta ottaa mukaan useamman päivän retkille.

Retkiruokaa

Esimerkkejä sesonkien raaka-aineista

Kevät

Kesä

Syksy

Talvi

Vaellusruokaa

Hyvin suunniteltu vaellusruoka sisältää normaalia ruokavaliota enemmän rasvoja ja sokereita. Niissä kannattaa panostaa laatuun.

Hyvä päiväkohtanen tavoitepaino ruoille on n. 0,6 – 1 kg per henkilö. Useamman päivän vaelluksella ruokien paino on pidettävä mahdollisimman alhaisena, mutta niiden sisältämä energia korkeana.

Ruoan määrän arvioimiseen vaikuttaa oma energiankulutus ja aineenvaihdunta, sekä mistä ravinnosta energian ottaa. 80-kiloinen retkeilijä kuluttaa 6 tunnin kohtalaisen rasituksen patikoinnilla ainakin n. 30 banaanin verran energiaa. Kaloreita kuluu päivästä riippuen n. 2500 – 4500 kcal.

Aamupala vaellukselle

Viikon vaelluksella olosuhteet ja mielialat vaihtelee, mutta aamupuuro pysyy tasaisen harmaana. Päivän tärkeintä ateriaa voi “pimpata” mm. marjoilla, pähkinöillä ja siemenillä. Takataskussa on hyvä olla muutama erilainen aamupala vaihtoehto, jotka pystyy väsäämään tarvittaessa myös unissaan.

Esimerkkejä:

  • Puurot (kaura-, chia-, kvinoapuuro)
  • Myslit (granola, myslipatukat)
  • Leipä (ruis-, saaristolais-, pitaleipä)
  • Lisukkeet (kuivatut hedelmät, marjat, pähkinät, juusto, oliiviöljy, hunaja)
  • Kahvi tai tee

Lounas vaellukselle

Vaelluksilla lounas nautitaan usein suhteellisen ripeästi, jonka jälkeen matka jatkuu. Moni väsää vaelluksella helppoja ja nopeita lounaita. Syksyllä ja talvella lisää vain vesi ratkaisut lämmittävät. Osa saattaa vetää snacksien voimalla illalliseen saakka, joten ne voidaan laskea myös lounaaksi. Varsinkin, jos ne on monipuolisia. 

Esimerkkejä:

  • Tortillat (maissi, täysjyvä)
  • Leivät (ruis-, kaura-, näkkileipä)
  • Juustot (cheddar, gouda, permesaani, sulatejuusto)
  • Levitteet (ghee, pähkinävoi, hummus)
  • Kuivaliha/-lihaton (nauta, poro, soijasuikale)
  • Kuivattu keitto (kasvissose, linssi-, hernekeitto)
  • Kaupan valmiit pussiruoat (pastat, riisit, nuudelit)

Illallinen vaellukselle

Illallisella (tai päivällisellä) otetaan takasin päivän aikana menetetyt kilot ja annetaan samalla mielelle ja aisteille virikkeitä ruokaa laittamalla. Illallisella tekee mieli lämmintä ruokaa, joka sisältää runsaasti hiilihydraatteja ja protskuja. Kauppojen valmiit retkiruoat on hyvä vaihtoehto, mutta tässä vaiheessa palkitsee, jos on nähnyt vaivaa jo kotona esim. kuivaamalla raaka-aineita.

Esimerkkejä:

Hiilihydraatit

  • Riisi (jasmine, basmati, tumma)
  • Pasta (täysjyvä, kikherne, kaura)
  • Nuudelit (täysjyvä, riisi, muna)
  • Kuivatut juuressoseet (peruna, bataatti, punajuuri)
  • Tortillat (maissi,täysjyvä)

Proteiinit

  • Kasvis (Linssit, pavut, kikherne)
  • Pähkinä (cashew, saksan, hassel)
  • Kuivaliha (kana, kala, kinkku, poro)
  • Lihan korvike (nyhtökaura, härkis, soija)
  • Juusto (manchego, cheddar, parmesaani)

Lisukkeet

  • Kuivatut kasvikset (tomaatti, sipuli, paprika)
  • Kuivatut sienet (korvasieni, suppilovahvero, herkkutatti)
  • Maustekasvit (valkosipuli, inkivääri, kurkuma)
  • Yrtit (tilli, persilja, nokkonen)
  • Mausteet (suola, pippuri, maustesekoitukset)
  • Kuivakastikkeet (chili, curry, pippuri)

Snäksit vaellukselle

Hyvät snacksit antaa energiaa ja piristää mieltä. Tämän tiesi myös Horace Kephart, joka suositteli jo 1910-luvun retkioppaassa yhdistämään pähkinät, rusinat ja suklaan vaelluksella syötäväksi komboksi. Trail mix on suunniteltu helposti säilytettäväksi ja ravintopitoiseksi snäksiksi, sisältäen paljon hyviä hiilareita ja rasvoja. Sekoituksen tuunaamiseen vain mielikuvitus on rajana. Ja sitäkin voi laajentaa.

Esimerkkejä:

  • Pähkinäsekoitus (cashew-, saksan-, hasselpähkinä, manteli)
  • Siemenet (kurpitsan, auringonkukan, pellavan siemenet)
  • Kuivatut hedelmät/marjat (rusinat, karpalot, aprikoosit, banaani, appelsiini, vadelma)
  • Lastut (ruis-, kaura-, kookoslastut)
  • Makeiset (suklaa, marmeladi, nallekarkit)
  • Keksit ja patukat
  • Minikorvapuustit

Juominen vaelluksella

Vaeltaja ei elä pelkästä vedestä. Veden sekaan kannattaa laittaa silloin tällöin vähintään suolaa ja sokereita. Tai jotain jännempää.

Esimerkkejä:

  • Kahvi
  • Tee
  • Kaakao
  • Hunajavesi
  • Suolavesi (1/2 litraan vettä, 1 tl suolaa)
  • Elektrolyyttijauhe

Veden saatavuus vaelluksella

Retkeillessä ja retkiruokailussa vesi on välttämätöntä. Veden lähteitä ovat mm. järvet, lammet, purot tai kaivot, joista vettä voi kantaa leiriin esim. vedenkantopussilla. Järvivettä tulee keittää vähintään 5 min ennen käyttöä, jotta siinä olevat mikrobit ja taudin aiheuttajat kuolevat.

Veden keittäminen ei kuitenkaan poista esim. sinilevän levämyrkkyjä. Muut vaihtoehdot ovat vedensuodatin tai vedenpuhdistustabletit. Vedensuodatin (tai filtteripullo) on näistä nopeampi ja tehokkaampi. Hana- tai lähdevesi on varmin vaihtoehto, mutta sitä jaksaa kantaa mukana vain rajallisen määrän.

Tärkeimmät retkiruoka-varusteet

Metsässä kokkaaminen tarjoaa jo itsessään haastetta, eikä hommaa kannata vaikeuttaa huonoilla välineillä. Tässä tärkeimmät, ja ainoat retkiruokailuvälineet, jotka tarvitset.

Kuppi tai kuksa

Se fiilis, kun makaat aamulla makuupussissa kohmeisena, etkä ole nukkunut enää kolmeen tuntiin. Vielä ei jaksaisi nousta, mutta ajatus aamukahvista piristää. Näinäkin aamuina kiität itseäsi kahvin tai tsaikan lämpimänä pitävästä kupista, jonka kanssa voi aloitella hidasta aamua. Mikäli tykkää fiilistellä puun makua, kannattaa valita kuksa.

Kuksa retkelle
Kuksa

Juomapullo / veden suodatin

Juomapullo on saletisti yks retkeilijän tärkeimmistä tavaroista ja sen pitäisi olla aina vähintään puoliksi täynnä. Isosuinen pullo on helpompi täyttää. Juomapullon lisäksi mukana voi olla vedenkantopussi, joka helpottaa nestetankkausta ja menee tyhjänä todella pieneen tilaan.

Missä olet ollut koko elämäni? Veden suodatin on yksi niistä asioista, joista ei halua luopua, kun on kerran kokeillut. Veden suodatin poistaa 99,99 % bakteereista ja alkueläimistä. Veden suodattaminen nopeuttaa juoman käyttämistä merkittävästi keittämiseen tai puhdistustabletteihin verrattuna.

etureppu birgitan polku 42 1
Vedensuodatin

Termospullo / ruokatermos

Talvella retkeillessä voi käydä niin hassusti, että vesi jäätyy juomapulloon. Pakkasilla juomapulloksi kannattaa valita kuumuutta kestävä malli esim. Nalgene-juomapullo. Termospullossa juoma pysyy mukavan lämpimänä tai viileänä. Ylipäänsä viileällä kelillä retkeillessä kannattaa tankata kuumia juomia, kuten tsaikkaa tai mummon marjamehua. Ruokatermos on kätevä sekä lämpimän, että kylmän ruoan säilytykseen. Onko mitään parempaa, kuin valmis ruoka nautittavaksi patikoinnin jälkeen tai lounastauolla. Ruokatermokseen voi pakata esim. sosekeiton, pastan, tuorepuuron tai smoothien.

Syvä lautanen tai pakki

Syvä lautanen tai pakki on monikäyttöisin retkiruoan lepuutukseen. Materiaali voi olla esim. luonnonkuitua, emalia tai biopohjaista muovia. Retkilautasta voi käyttää myös leikkuulautana, kun sen kääntää ylösalaisin. Ruokapakkia voi käyttää vaikka kalastuskoukkujen säilytykseen.

Aterimet

Kevyt ja simppeli lusikka-haarukka yhdistelmä on käytännöllisin ja monipuolisin vaihtoehto. Materiaalina biopohjainen muovi, alumiini tai puukuitu. Toinen hyvä vaihtoehto on pitkävartinen retkilusikka, jolla on hieman helpompi kauhoa ruokaa suoraan lämpöpussista tai syvemmästä astiasta. Sillä on myös hyvä hämmentää kypsyvää ruokaa.

Puukko

Iso ja kankea vai pieni, mutta tekninen? Retkeilijä voi valita vapaasti omaan tyyliinsä sopivan puukon. Pääasia, että se on terävä ja omaan käteen sopiva. Lyhyttä puukkoa on helpompi käsitellä.

Suljettavat pussit

Retkellä ruokien ja juomien säilytysastioiden on oltava kevyitä ja käytännöllisiä. Retkiruokien säilytyksessä on hyvä huomioida myös hygienia ja turvallisuus. Pakkausten on oltava ilmatiiviitä ja puhtaita. Ruoat, tähteet ja roskat kannattaa säilyttää erikseen suljetuissa ja kestävissä pusseissa.

Yöllä ruoka- tai roskapussien lepuutus maassa, voi houkutella paikalle eläimiä, usein hiiriä. Ei ole kiva herätä roskapussin rapinaan. Ruokia ja roskia voi säilyttää tiiviissä ja suljettavissa muovipusseissa tai retkeilyä varten suunnitelluissa vedenkestävissä pusseissa (Dry sack, bear bag jne.).

Retkikeitin

Retkikeittimellä kokkaaminen on helpoin ja nopein tapa retkiruokien valmistamiseen luonnossa. Retkikeittimistä kaasukeitin on monikäyttöisin. Sitä voi käyttää kaikkina vuodenaikoina, myös metsäpalovaroituksen aikaan. Talvella keittimeen on saatavilla tavallista paremmin höyryyntyvä talvikaasu, jolla voidaan kokata jopa alle -20°C lämpötilassa.

Yksinkertaisinta on hommata kaasukeitin, joka rullataan suoraan kaasupatruunan päälle. Yhden vesilitran kiehumisaika on keskimäärin n. 2-4 minuuttia. Kaasukeittimiin on saatavilla lisävarusteina mm. kevyitä kattiloita ja pannuja. Tämän tyylisissä kevyissä ja pienissä kaasukeittimissä markkinajohtajia ovat Jetboil, MSR ja Primus.

Muista tulitikut tai sytkäri.

Retkikeitin
Jetboil retkikeitin

Lähetä oma resepti

Löytyykö sulta hihasta helppo retkiruokaresepti?

Jaa se täällä!

Jaa kaverille: