Isojärvi – Renusaaren valloitus

Picture of Kalle Kekomäki
Kalle Kekomäki

Kohde

Isojärven Kansallispuisto

Ajankohta

Heinäkuu 2020

Matka

30 km

Kesto

2 yötä

Aktiviteetti

Patikointi, Fat bike

isojarven kansallispuiston retkikartta

Ennakkotunnelmat

Heinäkuussa Etureppu heilahti kokonaisuudessaan Kuhmoisten Isojärven kansallispuistoon muutaman yön tehoreissulle. Etureppulaisten eläessä autotonta elämää oli kyydityksissä puistoon pienimuotoisia ongelmia. Matti ja Kalle suuntasivat paikalle pk-seudulta ja Markus liittyi vahvuuteen suoraan Kuhmoisista. Kyydityksen oli tarkoitus olla kunnossa Lahdesta aina kansallispuistoon asti, mutta reissun neljännellä (ja ainoalla autollisella) jäsenellä, Eliaksella tuli ratkaiseva muutos vasta lähtöaamuna, joten Kuhmoisissa mietittiin sitten miten viimeiset 27km taitetaan. Ruoka korjasi taas kerran asiat. Maistuva lounas Sarin kotikahvilassa, kartta pöydälle ja suunnitelma kuntoon. Yksimielisen äänestystuloksen myötä lounaan väsyttämät retkeilijät suuntasivat kaupan (ja Alkon) kautta taksilla kohti Kaatvuoren parkkipaikkaa, josta pidemmälle ei autolla enää valitettavasti päässyt. Metsään oli pakko suunnata kävellen.

Isojärven kansallispuisto: Kalalahti - Renusaari

Hikeä ei kauaa keretty valuttaa. Vedettiin kevyt muutaman kilometrin lähestyminen Kalalahteen, josta meille oli varattuna soutuvene (lisäinfoa varauksista kannattaa kysellä Heretyn kämpältä). Matkalla tuli jo selväksi se, miksi kansallispuiston logossa on Kanadanmajava. Vaikkei näitä verenhimoisia karvapalloja nähtykään, niin padot oli kasattu sen verran tehokkaasti alueella, ettei tekijästä jäänyt epäselvyyksiä. Tiesittekö muuten, että Kanadanmajavaa siirtoistutettiin Suomeen 1930-luvulla arvokkaan turkin vuoksi ja se on nykyisin levittäytynyt laajemmalle kuin Euroopanmajava? Mutta se majavista… Kalalahdesta tosiaan vene alle ja lyhimmän tikun vetänyt sai soutaa muut taksimatkan väsyttämät retkeilijät Renusaareen, johon vedettiin leiri pystyyn. Juuri paikalle päästyä alkoi sataa. Matti jaksoi painaa teltan suoraan pystyyn sateen auttelemana, kun Markus ja Kalle keskittyivät lähinnä pitämään nesteytyksen kunnossa.

drinking jaloviina
Katso video

Pientä tihkusadetta jatkui pitkin iltaa, mutta hieno laavu järven rannassa takasi hyvät puitteet viihtymiseen. Rauhassa saatiin olla ja ilta istuskeltiinkin pitkälti laavulla toistemme seurasta “nauttien”. Illan tullen oli myös Eliaksen tarkoitus saapua saareen. Lyhimmän tikun aiemmalla soutureissulla vetänyt Matti suuntasi telttaan rauhoittumaan ja opiskelemaan lisää Kanadanmajavista, kun Markus ja Kalle lähtivät tulijaa vastaan veneellä. Soutureissusta tulikin viihdyttävä ja vaikka Elias päätyikin jäämään ajoreissun väsyttämänä parkkipaikan läheisyyteen yöksi, niin kyllä kannatti tehdä vähän kesäistä yöretkeilyä! Veneily ja patikointi hiljaisessa kansallispuiston yössä oli mahtava kokemus.

aamu vai yo

Fatbiken ja saunan vuokraus Heretyn kämpältä

Päivä 2 starttasi laavulla myöhäisen aamupalan merkeissä, josta suunnattiin aika pikaisesti maihin. Yöautoilija napattiin mukaan teltalta ja kyydillä päästiin Heretyn kämpälle. Päivän aktiviteettilatauksena oli vuorossa läskipyöräajot, johon puisto tarjoaa hyvät puitteet varsinkin hieman kokeneemmille satulassa istujille. Mutaa riitti ja vettäkin saatiin niskaan myös ajoittain hyvällä paineella, mutta se nyt ei kesäretkeilyä yleensä paljon hidasta. Hyviä ja ajoittain teknisiäkin polunpätkiä riitti ja suunnattiin alkuunsa Isojärvi MTB -reittiä pitkin kohti Kalalahtea, jossa hajotettiin porukka kahtia. Matti ja Kalle suuntasivat pyöräilyharrastajina takaisin samaa teknisempää reittiä, kun taas Markus ja Elias pyörivät ympäri virallisen MTB-kierroksen, jossa pääsee loppupätkän ajelemaan hieman helppokulkuisempaa tienvieripätkää pitkin. Muita pyöräilijöitä ei reissulla nähty, mutta muutama jalankulkija saatiin kyllä säikäytettyä laskuosuuksilla. Hyvä reitti kaikkiaan, joka tarjoaa myös teknisempiä osuuksia itsensä haastajille.

sinking fatbikes

Sen verran oli pyöräily märkää menoa ja suossa hyppimistä, että päädyttiin nauttimaan puiston palveluista saunan vuokrauksen merkeissä. Heretyn kämpän vieressä on varattava sauna, jonka lauteille istutettiin useampi sata kiloa hikisiä, mutta sisältä oi niin kauniita eturepullisia retkeilijöitä. Sauna saatiin lämpöiseksi ja pahimmat pyöräilyn jälkeiset pershiet hinkattiin pois useamman tunnin saunasessioiden myötä. Luksusretkeily on vaan niin rentouttavaa! Mutta ettei vaan vahingossakaan päästy liikaa tottumaan saunomisen luomaan illuusioon helposta ja mukavasta retkeilystä, niin vuorossa oli yöllinen patikka kohti leiriä. Pimeä alkoi jo hiljalleen tulla saunomisen jälkeen, mutta päädyttiin yhteistuumin kävelemään vajaa 10km takaisin veneelle ja lopulta oltiin saaressa vasta reilusti yli puolen yön.

heating up sauna
mtb-isojarvi

Lähtöaamu sujui varsin mallikkaasti. Vene rantaan ja avaimet säilöön. Muutaman kilsan patikka ja autokyyti Kaatvuoren parkkikselta Kuhmoisiin, josta Markus suuntasi taas kohti mökkitukikohtaansa ja Matti sekä Kalle istuivat bussiin kohti Helsinkiä. Reissu oli tehty ja Isojärvestä jäi kyllä tosi hyvät fiilikset. Tekemistä riitti ja saaressa yöpyminen on aina plussaa. Heretyn kämpän pitäjät myös auttoivat paljon reissun toteutuksessa ja joustivat pyörävuokrauksissa jne., josta heille kuuluu suuri kiitos! Eiköhän Isojärvi ole taas listalla ensi vuodenkin reissuja mietittäessä.

Vinkkaa kaverille:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *