Saaristomeren näkymiä ihailemassa Purunpään luontopolulla

Picture of Kalle Kekomäki
Kalle Kekomäki

Kohde

Kemiönsaari ja Teijon kansallispuisto

Ajankohta

Heinäkuu 2023

Matka

40 km

Kesto

2 yötä

Aktiviteetti

Patikointi

Reissua lähdettiin suunnittelemaan Kemiönsaari, ja varsinkin Purunpään retkeilyreitti mielessä. Kohteesta teki viikonlopun retkeä varten haastavan se, ettei alueella saa telttailla (myös tulenteko kielletty), joten päädyttiin kehittelemään vaihtoehtoista suunnitelmaa yöpymisille.

Purunpää sijaitsee Kemiönsaaren eteläosassa ja se on yksi saaren suosituimmista retkeilyreiteistä. Luontopolku kulkee kauniissa ja vaihtelevissa maisemissa, tarjoten kävijöille mahdollisuuden tutustua alueen luontoon.

Päätimme yhdistää reissuun myös vajaan 50 km:n päässä Purunpäästä sijaitsevan Teijon kansallispuiston. Teimme Teijossa perjantaina pienen iltapatikan ja vietimme yön yhdessä puiston monista telttailupaikoista. Lauantaina suuntasimme kohti Purunpään luontopolkua.

Kemiönsaaren rantakalliot

Tähän reissuun lähdettiin tähystämään Kemiönsaaren rantakallioita.

1. päivä: Matildanjärven pysäköintialue - Teerisaari

Teijoon saavuttuamme auto jätettiin Matildanjärven pysäköintialueelle, jossa oli aurinkoisena perjantai-iltana yllättävänkin vähän muita. Siitä lähdettiin kävelemään Matildanjärven etelärantaa seuraillen itään.

Alussa reitti kulkee polkua pitkin aivan järvenrannassa, jonka jälkeen siirrytään kulkemaan pitkospuilla hienoissa avarissa maisemissa. Teijossa oltiin aiemmin tehty vain talvireissu ( lue juttu ), joten oli mukava huomata, ettei tällä kertaa tarvinnut turhia liukastella alueen lukuisilla pitkospuilla vaan meno pysyi sopivan huolettomana.

Matildanjärven itäpuolella on rakennettu paljon pitkospuita helpottamaan etenemistä.

Pitkospuut olivat kaikinpuolin erittäin hyvässä kunnossa.

Pysähdyttiin Puolakkajärven rannalla nauttimaan lämpöisestä kesäillasta ja päätettiin lähteä katsomaan millainen on Kalasuntin köysilossi. Reitti Endalin ja Miilunummen läpi on helpohkoa polkua ja matka taittui joutuisasti.

Ennen kuin aloimme kiskoa itseämme köysilossilla eteepäin, päätimme jäädä nautiskelemaan vielä jokseenkin kylmät oluet rantakalliolle ja ihailemaan auringonlaskua. 

Juuri kun oluet alkoivat vedellä viimeisiään, niin paikalle osui vähän isompi porukka, jotka kiskoivat itsensä lossilla yöksi saareen. Me arvioitiin omaa suunnitelmaa uusiksi ja päädyttiin suuntaamaan juuri hankittujen kalorien sulattelua varten ympyräreitin kautta takaisin Teerisaaren suuntaan.

Auringonlaskun ihailuun avautuikin vielä hienompia maisemia, kun reitti nousi ylös korkeille kallioille seuraten lossilta Sahajärven rantakallioita itään päin. Muutaman tunnin patikoinnin jälkeen saavuttiin lopulta Teerisaareen pimeällä, laitettiin teltat pystyyn ja painuttiin yöunille. Kevyestä iltakävelystä ja Teijon välipysäkistä olikin tullut melkein 18 kilometrin lenkki.

Kalasuntin köysilossilla pääsee kätevästi saareen yöpymään.

Lossilta rantakallioita itään päin avautui hienoja maisemia.

2. päivä: Purunpään luontopolku

Aamulla vedettiin teltat kasaan heti herätessä ja pysähdyttiin puurolle lopulta vähän ennen Teijon luontokeskukselle ja parkkipaikalle saapumista, josta suunnattiin sitten autolla kohti Kemiönsaarta.

Autolla ajelee Söderlångvikin kartanon pysäköintialueelle noin kolmessa vartissa, josta voi aloittaa Purunpään luontopolun pidennetyn 18 kilometrin version. Tarjolla on myös noin kuuden kilometrin mittainen luontopolku, jos haluaa käydä vähän nopeammin pistäytymässä rantakallioilla. 

Reitti mutkitteli hetken kartanon alueelta hiekkatietä pitkin poispäin ja siitä sitten kallioita pitkin kohti Sundsvedjan laavua.

Reittimerkinnät on tehty todella selkeiksi ja reitiltä on vaikea eksyä. Laavu on upealla paikalla kallioiden päällä, merinäköalalla, ja siellä voi tarvittaessa myös yöpyä. Parkkipaikalta tähän kertyi matkaa noin 3,5 kilometriä.

Sundsvedjan laavun toisessa päässä on tulipaikka ja toisessa mahtuu yöpymään.

Laavun lähistöllä reitti kulkee pääosin hienoissa ja avarissa maisemissa.

Laavulta reitti jatkuu kallioita pitkin eteenpäin tarjoten matkalla vielä useamman näköalapaikan, vaikkapa lounaan nauttimiseen, ennen kuin suunnataan takaisin hiekkatielle.

Tähän asti ei oltu montaa muuta retkeilijää vielä nähty, mutta saavuttuamme Purunpääntien ja Kesätien risteykseen kävi myös selväksi, että kyllä alueella vilinää riittää. Sen verran monta autoa oli kuitenkin tien varteen jätetty.

Purunpään suojelualueella reitti kulkee eteenpäin seuraillen upeita rantakallioita. Toinen toistaan hienompi näköalapaikka tarjoaa hyvää vastapainoa metsässä patikointiin. Jäimme nauttimaan pussiruoat muutaman kilometrin kävelyn jälkeen hiljaiseen kohtaan rannan tuntumassa.

Ruokatauon jälkeen käy kuitenkin nopeasti selväksi, että Glasbergetin huippu on se paikka, josta aukeaa upeimmat näkymät tällä reitillä ja olisihan sen pitkän tauon voinut vasta täälläkin pitää. Muutama muu sen oli ymmärtänyt ja nauttivat nyt tunnelmallista alkuillan ruokahetkeä auringonpaisteessa.

Markus tähystämässä reittiä laavun jälkeen.

Reitille osuu monia hyviä pysähdyspaikkoja merimaisemista nauttimiseen

Glasbergetiltä alas laskeutuessa jätetään taakse myös rantakalliot ja loppumatka aina Söderlångvikin kartanolle asti on lähinnä tietä pitkin kävelyä, jossa seurataan osittain myös samaa reittiä kuin tullessa. Tämä noin seitsemän kilometrin siirtymä ei todellakaan ole reitin mielenkiintoisimpia pätkiä, joten se taivallettiin aika nopeasti takaisin autolle.

Matkalla pohdittiin myös mihin mennään yöksi. Sundsvedjan laavulle oli todennäköisesti menossa muutama matkalla tapaamamme retkeilijä, joten siellä alkoi tila käydä jo ahtaaksi. Lopulta päädyttiin ajelemaan takaisin Teijoon, jossa pikainen siirtymä läheiselle Roosinniemen telttapaikalle yöksi.

Kauniit rantakalliot kutsuivat loikoiluun.

Glasbergetiltä aukeaa upeat näkymät Saaristomerelle.

3. päivä: Roosinniemi, Teijo

Roosinniemessä otettiin aamu rennosti. Kokkailtiin kuivaruoat, juotiin kahvit ja käveltiin takaisin autolle pienessä tihkusateessa.

Aamulla syötiin vielä leirissä kuivatettu pasta-annos.

Itse kuivatetun ruoan valmistaminen sujuu kätevästi ruokatermarissa.

Jälkipuinti

Näin pääkaupunkiseudulta Kemiönsaareen matkatessa sitä mieluummin kuitenkin yöpyy alueen lähistöllä kuin ajelee pari tuntia suuntaansa ihan vaan päiväreissua varten. Teijon yhdistäminen Kemiönsaaren reissuun toimi ainakin meille ihan mukavasti, vaikka jonkin verran siinä joutuukin ajelemaan siirtymiä.

Ruoka- ja juomahommat kannattaa hoitaa kuntoon matkalla ja varata Purunpään reitille mukaan koko päivän eväät juomineen.

Kemiönsaari tarjoaa mukavaa vaihtelua perinteisille metsäreiteille ja suomalaisille järvimaisemille. Ei näin upeisiin rantakallioihin ainakaan päiväretkellä ehdi kyllästyä!

Purunpään retkeilyreitin perustiedot ja kartta löytyvät täältä

Vinkkaa kaverille:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *