Mitä kaikkea vaellukselle kannattaa ottaa mukaan ja miten rinkka pakataan järkevästi? Varusteopas listaa hyödyllisimmät vaellusvarusteet, ja antaa vinkit toimivaan rinkan pakkaamiseen.
Sisällysluettelo
Pakkauslista viikon vaellukselle
Pakkauslista on käytännöllinen työkalu pidempien vaellusten suunnittelussa ja sopivien varusteiden valitsemisessa. Lista auttaa määrittelemään, mitä tarvitset mukaan ja välttämään turhien tavaroiden roudaamista.
Pakkauslistan avulla rinkkasi pysyy suht kevyenä ja helppona kantaa. Lista on suunniteltu viikon vaellukselle niin, että rinkka painaisi lähtiessä maksimissaan 20 kg, mielellään pari kiloa alle. Silloin sekä poluilla, että leirissä on mukavaa ja sopiva päivämatka on n. 15-20 km.
Pakkauslista:
- Rinkka
- Vaelluskengät
- Vaellussukat
- Vaellushousut
- Hengittävä paita & alushousut
- Kuoritakki & -housut
- Aurinkolasit & päähine
- Vaellussauvat
- Navigointivälineet
- Retkikeitin & kaasu
- Retkiruoat
- Ruokailuvälineet & roskapussi
- Juomapullo & vedenpuhdistin
- Lämpökerrasto
- Leirikengät
- Puukko & tulentekovälineet
- Taskulamppu / otsalamppu
- Vessapaperi & hygieniatarvikkeet
- Puhelin ja varavirtalähde
- Retkeilijän ensiapupakkaus
- Majoite
- Makuupussi
- Makuualusta
- Retkityyny
Varusteet kategorian mukaan:
Vaellusvarusteet
Vaellusvarusteet tarkoittaa tässä yhteydessä varusteita, joita tarvitaan tai saatetaan tarvia patikoinnin aikana. Hyvin valitut varusteet takaavat mukavuuden ja turvallisuuden vaelluksen aikana.
Rinkka
Rinkan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, koska kannat siinä kaikki vaatteet, varusteet ja ruoat koko vaelluksen ajan.
Rinkan tärkeimmät ominaisuudet ovat koko ja istuvuus. Rinkan tulee tarjota riittävästi tilaa varusteille, mutta samalla sen pitää istua mukavasti omaan selkään.
75-litran rinkka on yleensä varma valinta viikon vaellukselle ja sillä heittää reissun kun reissun. Jos muut retkeilyvarusteesi ovat kevyitä ja pakkautuvat pieneen tilaan voi 65-litran rinkkakin olla ihan riittävä.
Lisäksi rinkan oma paino on tärkeä tekijä, sillä kevyempi rinkka vähentää rasitusta. Lisäominaisuudet, kuten sivutaskut, ulkoiset kiinnitysremmit ja irrotettava päiväreppu, tekevät rinkasta käytännöllisen ja monipuolisen.
Vaelluskengät
Vaelluskengät on kenties tärkein yksittäinen varuste, joten niiden valintaan ja mukaan ottamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
Vaelluskengät tarjoavat hyvän pidon erilaisissa maastoissa ja ne vaimentavat tehokkaasti iskuja, mikä vähentää jalkojen rasitusta.
Hyvin istuvat ja sisäänajetut kengät ehkäisevät hankaumia ja rakkuloita, ja niissä on tarpeeksi tilaa varpaille liikkua.
Kun valitset vaelluskenkiä, mieti omia tarpeitasi ja vaellusympäristöä.
Varrelliset vaelluskengät on ehdottomasti varmempi valinta viikon vaellukselle Lappiin kuin polkujuoksukengät tai vaellussaappaat.
Vaellussukat
Parhaimmillaan vaellussukat tarjoavat suojaa ja mukavuutta samassa paketissa. Pahimmillaan huonoa istuvuutta ja pahaa hajua.
Vaellussukat vähentävät hankausriskiä ja ehkäisevät rakkojen muodostumista, mikä on erityisen tärkeää pidemmillä vaelluksilla. Rakkojen ehkäisemiseksi moni käyttää myös tuplasukka-taktiikkaa, jossa paksumman sukan alla on ohut alussukka.
Hyvät vaellussukat hengittävät ja siirtävät kosteutta pois iholta. Ne auttavat pitämään jalat kuivina ja estävät myös ylimääräisen ”jahin” muodostumista.
Parhaimmillaan vaellussukat tarjoavat lämpöä viileämmillä ilmoilla ja viilentävät lämpimillä. Ne auttavat säilyttämään sopivan lämpötilan jalassa, mikä on tärkeää jalkojen hyvinvoinnin kannalta.
Osa vannoo vedenpitävien sukkien nimeen ja toisille ne on turhake. Jos vedenpitävät sukat paremmasta vedenpitävyydestä huolimatta kastuvat, on niiden kuivaksi saaminen huomattavasti hitaampaa kalvottomiin vaellussukkiin verrattuna.
Vaellushousut
Hyvät vaellushousut tarjoavat riittävästi liikkuvuutta ja joustavuutta maastossa liikkumiseen. Ne eivät rajoita liikkeitäsi ja mahdollistavat esteettömän vaeltamisen.
Laadukkaimmat vaellushousut on valmistettu kestävästä, kevyestä ja hengittävästä materiaalista. Ne pitävät jalkasi sopivan viileinä, mutta suojaavat säältä, kasvillisuudelta, sekä muilta eliöiltä.
Kesällä kannattaa käyttää shortseja tai ohuita vaellushousuja, joissa on esim. irrotettavat lahkeet. Talvella vaellushousujen alla voi pitää tykkejä eli pitkiä kalsareita.
Hengittävä paita & alushousut
Vaelluksella tulee väistämättä hiki, joten hengittävät vaatteet auttavat siirtämään kosteutta pois iholta.
Hengittävä paita ja alushousut mahdollistavat myös lämmönsäätelyn. Esimerkiksi merinovilla pitää kehon viileänä kuumalla säällä ja lämpimänä viileämmällä kelillä.
Hengittävät materiaalit vähentävät myös ihon ärsytystä ja hankaumia, sekä kuivuvat nopeasti. Lisäksi ne ovat kevyitä, eivätkä vie juurikaan tilaa rinkassa.
Kuoritakki & -housut
Vaihtelevissa olosuhteissa kuoritakki ja kuorihousut tarjoavat erinomaisen suojan sateelta ja tuulelta. Ne auttavat pitämään paikat kuivana olosuhteista riippumatta.
Laadukkaat kuorivaatteet on myös hengittäviä, eli ne päästävät kosteuden ja hien haihtumaan iholta. Toisaalta ne suojaavat tehokkaasti myös viileämmillä keleillä yhdessä lämpökerroksen kanssa.
Kuorivaatteet on valmistettu kevyistä materiaaleista ja ne pakkautuvat myös rinkassa pieneen tilaan.
Ne kannattaa ottaa ehdottomasti mukaan viikon vaellukselle.
Aurinkolasit & päähine
Pitkillä vaelluksilla voimakas auringonpaiste voi aiheuttaa silmien ärsytystä ja jopa vaurioita, joten aurinkolasit auttavat pitämään simmut turvassa.
Päähine, kuten lippis tai lierihattu, suojaa päätä ja kasvoja suoralta auringonpaisteelta, sekä hyttysiltä, hirvikärpäsiltä ja muilta ikäviltä kavereilta.
Vaellussauvat
Vaellussauvat tarjoaa lisätukea ja tasapainoa erityisesti haastavassa maastossa, kuten jyrkissä nousuissa, laskuissa ja liukkailla alustoilla.
Sauvat auttavat jakamaan painon tasaisesti jalkojen ja käsien välille, mikä vähentää jalkojen kuormitusta. Niistä on hyötyä pidemmillä vaelluksilla, joissa jalat alkavat väsyä muutaman päivän jälkeen.
Sauvat vähentävät rasitusta polvissa ja nilkoissa, etenkin alamäkiosuuksilla. Ne voivat auttaa ehkäisemään polvi- ja nilkkavammoja.
Vaellussauvoja voi käyttää myös teltan tai tarpin tukikeppeinä, joka tarjoaa väliaikaisen suojan esim. sateelta.
Navigointivälineet
Navigointivälineet on välttämättömät, kun vaeltaa alueilla, joissa ei ole selkeitä opasteita tai polkuja, kuten Lapin erämaissa ja tuntureissa.
Kartta auttaa hahmottamaan reitin, tunnistamaan maaston piirteet, suunnittelemaan päivän vaelluksen ja arvioimaan matkan pituutta. Kompassi puolestaan auttaa suunnan määrittämisessä ja varmistaa, että et eksy.
GPS-laite tai puhelimen navigointisovellus on hyödyllinen apuväline, joka tarjoaa tarkan sijainnin ja reittitiedot vaelluksella. GPS-laite toimii myös hätätilanteissa, kun tarvitset tarkan sijainnin tai apua evakuointia varten.
Vaikka puhelimen navigointisovellukset ovat käteviä, kannattaa mukana olla varmuuden vuoksi myös fyysinen kartta ja kompassi. Puhelimen akku voi kuolla tai signaali saattaa kadota katveessa nopeasti.
Syöminen & juominen
Vaelluksella on tärkeää pyrkiä pitämään energiat tasaisena, joten syömisen ja juomisen tulisi olla säännöllistä.
Aamupalan ja päivällisen valmistaminen hoituu parhaiten kevyellä kaasukeittimellä. Riittävän vedensaannin varmistamiseksi kannattaa harkita myös vedenpuhdistinta.
Juomapullo
Riittävä ja säännöllinen nesteytys on kaiken a ja o vaelluksella. Liian vähäinen juominen laskee elimistön toimintakykyä ja voi aiheuttaa huimausta, sekä muita ikäviä oireita. Isosuinen juomapullo on helppo täyttää puroista ja muista veden lähteistä.
Vedenpuhdistin
Vedenpuhdistin on yksi niistä asioista, joista ei halua luopua, kun on kerran kokeillut. Suodatin poistaa vedestä haitalliset bakteerit, virukset, loiset ja muut epäpuhtaudet, jotka voivat aiheuttaa ikäviä sairauksia, kuten ripulia, mahatautia tai muita infektioita.
Lapissa on reilusti tunturipuroja, joiden vettä voi juoda sellaisenaan. Joillain vaelluksilla voi kuitenkin olla hankalaa löytää puhdasta juomavettä.
Runsaan veden kuljettaminen rinkassa on myös raskasta. Vedenpuhdistimen avulla juomapullon tai -säiliön voi täyttää mistä tahansa vesilähteestä matkan varrella.
Retkikeitin
Suoraan kaasupatruunan päälle pinottava retkikeitin on kätevä vaihtoehto vaellukselle. Sen avulla on helppo keittää vettä ja lämmittää aterioita.
Käyttämällä retkikeitintä ei ole riippuvainen avotulen tekemisestä, joka saattaa olla kiellettyä kuivissa ja helposti syttyvissä ympäristöissä.
Retkikeitin on nopea ja auttaa saamaan energiat ylös ja nauttimaan ruoanlaitosta luonnossa ilman suurempaa vaivaa.
Retkiruoat
Pidemmillä vaelluksilla kannattaa suosia retkiruokia, jotka on helppo valmistaa lisäämällä vain vesi. Pakastekuivatut retkiruoat ovat suosittuja ja niiden avulla on helppo varmistaa riittävä energiansaanti.
Ruoat voi valmistaa ennakkoon myös itse ja kuivata, jolloin ne on helppo ennallistaa vaelluksella liottamalla niitä esim. ruokatermarissa.
Kevyet ja ravintorikkaat välipalat, kuten pähkinät, kuivatut hedelmät ja energiapatukat ovat hyviä snäksejä matkan varrella.
Lue lisää ruoista retkiruokaoppaasta.
Ruokailuvälineet & roskapussi
Ruokailuvälineistä kevyt kulho, kuppi ja lusikkahaarukka riittävät useimpien ruokien ja juomien nauttimiseen vaelluksella.
Kulhosta on helppo syödä oikeastaan kaikki lämpimät ruoat ja kupista on kiva ryystää kuumaa teetä tai kahvia.
Pieni pesusieni helpottaa astioiden pesemistä ja roskapusseihin voi sujauttaa jätteet matkan varrelta. Vaeltajan ei luonnollisesti tule jättää luontoon mitään ylimääräistä, jotta se säilyttää kauneutensa myös seuraaville sukupolville.
Leiriytyminen
Leirissä on mukavampaa ja turvallisempaa viettää aikaa, kun mukana on oikeat varusteet. On hyvä varmistaa, että pystyy tekemään asioita kylmyydestä ja pimeydestä huolimatta, sekä huolehtimaan riittävästä hygieniasta.
Lämpökerrasto
Lämpökerrasto koostuu yleensä alus- ja välikerrastosta, ja se mahdollistaa tehokkaan kerrospukeutumisen. Aluskerros pitää ihon lämpimänä, kun taas välikerros toimii eristävänä kerroksena, joka ylläpitää kehon lämpöä.
Aluskerros muodostuu pitkähihaisesta ja pitkälahkeisesta aluspaidasta ja -housuista, jotka on valmistettu teknisestä, hengittävästä ja nopeasti kuivuvasta materiaalista, kuten merinovillasta tai teknisestä keinokuidusta.
Välikerros voi olla esim. fleecetakki tai villapaita, joka tarjoaa lisälämmöneristystä ja hengittävyyttä. Fleecetakki tai villapaita voi olla vetoketjulla varustettu, jotta lämpötilaa voi säädellä helpommin.
Leirikengät
Vaelluspäivän päätteeksi jalat voivat olla väsyneet ja rasittuneet vaelluskengistä. Leirikengät antaa jaloille mahdollisuuden levätä ja rentoutua.
Monet retkeilijät käyttävät leirikenkinä esim. kevyitä crocseja tai sandaaleja. Leirityyliä voi parantaa käyttämällä sandaaleissa polvisukkia.
Vaikka leirikengät ei ole välttämätön varuste, monet arvostavat niiden mukavuutta ja käytännöllisyyttä. Niitä voi hyödyntää myös vedenylityksissä vaelluksen aikana.
Leirikengät on ehdottomasti mukava lisä vaellusvarusteisiin.
Puukko & tulentekovälineet
Puukko on monikäyttöinen työkalu, joka auttaa monissa leirissä ja vaelluksella tehtävissä askareissa. Sen avulla voi leikata, veistää, pilkkoa ja valmistaa nuotion sytykkeitä.
Tulentekovälineet kannattaa olla lähellä, kun halutaan valmistaa ruokaa tai lämmittää nuotiota. Notski tuo valoa, lämpöä ja fiilistä leiriin, ja se luo myös turvallisuuden tunnetta.
Taskulamppu / otsalamppu
Otsalamppu tarjoaa tehokkaan valaistuksen ja kädet pysyvät vapaana muuhun kikkailuun. Se mahdollistaa liikkumisen pimeässä tai hämärässä turvallisesti ja helpottaa leirissä askartelua ilman kädessä tai suussa pidettävää taskulamppua.
Vessapaperi & hygieniatarvikkeet
Riittävän hyvä hygienia on tärkeää terveyden ylläpitämiseksi vaelluksella. Vessapaperi ja hygieniatarvikkeet auttavat estämään infektioiden ja tautien leviämistä sekä ylläpitämään freesimpää oloa.
Hygieniatarvikkeet, kuten käsidesi tai kosteuspyyhkeet, ovat näppäriä, kun ei ole pääsyä peseytymismahdollisuuksiin. Ne auttavat pitämään kätesi puhtaina ja vähentävät taudinaiheuttajien leviämisen riskiä.
Puhelin ja varavirtalähde
Puhelin on tärkeä turvallisuusväline vaelluksella. Se mahdollistaa yhteydenpidon hätätilanteissa, jos tarvitset apua tai olet eksynyt. Voit soittaa hätänumeroon tai ottaa yhteyttä retkikaveriisi tai muihin ulkopuolisiin avun saamiseksi.
Puhelimessa on yleensä GPS-toiminto, joka auttaa suunnistamaan poluilla tai tuntemattomassa maastossa. Navigoinnissa voi käyttää kartta- tai reittisovelluksia ja varmistaa, että pysytään oikealla reitillä.
Varavirtalähde mahdollistaa puhelimen akun lataamisen useampaan kertaan, jotta luurin voi pitää käyttövalmiina koko reissun ajan. Näin varmistat, että sinulla on toimiva puhelin hätätilanteiden varalle ja voit nauttia myös sen muista ominaisuuksia vaelluksen aikana.
Retkeilijän ensiapupakkaus
Retkeilijän ensiapupakkaus sisältää tärkeät perustarvikkeet, joilla voi hoitaa pieniä vammoja ja sairauksia vaelluksen aikana. Ensiapupakkaus voi sisältää mm:
- Sidetarvikkeet ja laastareita
- Desinfiointiaineet
- Särky- ja allergialääkkeet
- Pienet sakset tai pinsetit
- Käsidesiä
- Punkkipihdit
- Henkilökohtaiset lääkkeet
- Kondomeja
Nukkuminen
Nukkuminen auttaa tunnetusti kehoa palautumaan päivän askareista. Uni on lähes välttämätöntä energian palauttamiseksi ja varastoimiseksi seuraavaa vaelluspäivää varten.
Levänneenä jaksaa paremmin ja pystyy nauttimaan vaelluksen antamista elämyksistä täysillä.
Majoite (teltta / riippari & tarppi)
Valinta teltan ja riippumaton välillä riippuu omista mieltymyksistä, retkeilyolosuhteista ja vaelluksen tavoitteista. Jos retkeilet alueilla, joissa sääolosuhteet ovat epävakaisia tai tarvitset enemmän suojaa ja tilaa, teltta voi olla parempi valinta.
Jos taas haluat nauttia lähemmästä kontaktista luontoon tai kärsit selkävaivoista, riippumatto voi olla sopivampi vaihtoehto. Riippumaton ja tarpin viritys voi olla hieman työläämpää kuin teltan pystytys, eikä se välttämättä onnistu kaikissa maastoissa.
Makuupussi
Ota mukaan makuupussi, jonka lämpötilaluokitus vastaa odotettuja sääolosuhteita vaelluksellasi. Jos vaellat kesällä tai lämpimässä ilmastossa, kevyempi makuupussi on riittävä.
Kylmempiin olosuhteisiin kannattaa valita 3 vuodenajan makuupussi, joka tarjoaa enemmän eristystä.
Untuvapussit on kevyempiä kantaa ja tarjoavat paremman lämmöneristyksen, mutta ne ovat herkempiä kosteudelle. Keinokuitutäyte taas säilyttää lämmöneristysominaisuutensa kosteassakin.
Makuualusta
Hyvä makuualusta tarjoaa mukavan ja riittävän lämpimän alustan nukkumiseen, sekä eristää kehon maasta tulevalta kylmyydeltä.
Paksumpi makuualusta tarjoaa enemmän pehmeyttä ja eristystä, mutta voi olla myös painavampi ja vie enemmän tilaa rinkassa. Ilmatäytteiset makuualustat ovat yleensä kevyempiä ja helposti pakattavia.
R-arvo kuvaa makuualustan eristävyyttä kylmyyttä vastaan. Mitä korkeampi R-arvo, sitä parempi eristys. Jos aiot retkeillä kylmässä tai talvella, valitse makuualusta, jonka R-arvo on korkea.
Retkityyny
Retkityyny on myös hyödyllinen varuste vaellukselle, vaikka se ei olekaan välttämätön kuten makuupussi ja makuualusta. Moni retkeilijä tekee tyynyn itse esim. täyttämällä makuupussin suojapussin vaatteilla.
Retkityyny tarjoaa lisämukavuutta ja tukea pään, sekä niskan alueelle nukkuessa, mikä voi parantaa unen laatua ja auttaa välttämään niska- ja selkävaivoja.
Ilmatäytteiset tyynyt on yleensä kevyitä ja helppoja pakata, koska ne voidaan tyhjentää ja rullata pieneen tilaan. Joissain retkityynyissä on täyteainetta, kuten polyesterikuituja. Ne tarjoavat enemmän pehmeyttä ja mukavuutta nukkumiseen, mutta vievät hieman enemmän tilaa rinkassa. Toisaalta tyynyn voi koittaa survoa vaikka makuupussin sisään
Rinkan pakkaaminen vaellukselle
Rinkan pakkaaminen on taito, joka kannattaa opetella, jotta kaikki varusteet mahtuvat rinkkaan kätevästi ja paino jakautuu tasaisesti selälle, sekä hartioille.
Pakkauskuutiot tai säilytyspussukat auttavat pitämään tavarat järjestyksessä ja suojassa kosteudelta.
Aseta raskaimmat tavarat, kuten retkiruoat, lähelle selkää ja lantiovyötä. Tämä auttaa painon jakautumisessa tasaisesti ja vähentää selän rasitusta.
Keveimmät varusteet voi sijoittaa rinkan yläosaan.
Rinkan pohjalle
Rinkan pohjalle kannattaa sijoittaa tavarat, joita tarvitset nukkuessa ja leiriytyessä, ja jotka eivät ole käytössä vaelluksen aikana.
Usein makuupussi ja makuualusta sijoitetaan rinkan pohjalle, sillä ne ovat yleensä tilavuudeltaan suurimmat yksittäiset varusteet. Myös leirivaatteet kannattaa sijoittaa pohjalle.
Majoite, kuten sisä- ja ulkoteltta on mahdollista pakata erikseen, koska se ei välttämättä mahdu yhdessä paketissa rinkan pohjalle.
- Makuupussi
- Makuualusta
- Majoite
- Retkityyny
- Leirivaatteet
Rinkan keskelle
Rinkan keskiosaan ja lähelle selkää kannattaa pakata raskaimmat tavarat, jotka ovat viikon vaelluksella yleensä ruoat. Ruokien ja retkikeittimen kanssa keskelle kannattaa sijoittaa vaatteet, joita ei tarvitse vaelluksen aikana.
- Retkiruoat
- Retkikeitin & kaasut
- Ruokailuvälineet
- Muut vaatteet
Rinkan päälle
Rinkan päälle kannattaa pakata tavarat, joita kaivataan erityisen nopeasti ja helposti vaelluksen aikana. Päälle kannattaa sijoittaa varusteet, joihin halutaan päästä käsiksi ilman tarvetta avata koko rinkkaa esim. sääolosuhteiden muuttuessa äkillisesti.
- Kuorihousut ja kuoritakki
- Taukotakki
- Lämpökerrasto
Läppä & sivutaskuihin
Rinkan läppä- ja sivutaskut ovat käteviä paikkoja tavaroille, joita tarvitaan vaelluksen aikana. Näitä taskuja voi käyttää tärkeimpien ja päivittäin tarvittavien varusteiden säilyttämiseen.
- Sadetakki & rinkan sadesuoja
- Kartta & kompassi
- Ensiapupakkaus
- WC-paperi
- Juomapullo
- Vedenpuhdistin
- Puukko
- Tulentekovälineet
Lantiovyöhön
Rinkan lantiovyössä on usein taskuja, joihin voi pakata joitakin tarvikkeita, jotka halutaan pitää nopeasti saatavilla vaelluksen aikana.
Lantiovyöhön kannattaa pakata tavarat, joihin haluaa päästä käsiksi ilman, että rinkkaa täytyy ottaa pois selästä.
- Otsalamppu
- Snäksit
- Puhelin
- Kompassi / GPS-laite
Läpän alle & rinkan ulkopuolelle
Rinkan läpän alle voi pakata kevyet tavarat, joiden ei tarvitse mahtua rinkan sisään. Esim. teltta voi olla liian iso, jotta se mahtuisi kokonaan rinkan sisälle, jolloin ulkoteltan voi pakata läpän alle.
Rinkan ulkopuolelle voi kiinnittää remmeillä esim. solumuovipatjan ja leirikengät.
- Majoite
- Solumuovipatja
- Leirikengät
- Vaellussauvat
Mitä voi jättää pois rinkasta?
Jokaisen vaelluksen varustelista voi vaihdella riippuen pituudesta, sääolosuhteista ja henkilökohtaisista tarpeista. Tässä kuitenkin muutamia miinoja, joita voi harkita jättävänsä pois rinkasta.
- Ylimääräinen vesi: vaelluksella ei tarvitse välttämättä kantaa mukana litrakaupalla vettä. Esim. Lapissa on reilusti puroja, joista saa vettä vaelluksen aikana. Myös vedenpuhdistin vähentää veden roudaamisen tarvetta.
- Ylimääräinen alkoholi: pieni taskumatti voi olla mukava kaveri, mutta isomman lastin mukana kuljettaminen on usein vain turhaa painoa.
- Ylimääräiset ruoat: ruoat kannattaa pakata mukaan kuivattuina ja jättää suosiolla kotiin raskaat pakkaukset ja säilykepurkit.
- Turhat vaatteet: puuvillasta valmistetut vaatteet on vaelluksella ihan turhia, koska niiden lämpöarvot on huonot, eikä ne kuivu ikinä.
- Turhat kosmetiikkatuotteet: isommat voide ja hammastahnatuubit kannattaa jättää kotiin ja pakata mukaan vain pakolliset kosmetiikkatuotteet.
- Turhat elektroniikkalaitteet: yksi vaelluksen parhaista puolista on viettää aikaa luonnossa ilman digilaitteita ja elektroniikkaa. Kännykällä ja varavirtalähteellä pääsee pitkälle. Ja nekin on mukana lähinnä kuvaus ja turvallisuus syistä.
Rinkan paino
Yleisesti ottaen noin 16-20 kg on sopiva rinkan paino viikon vaellukselle, mutta tavoitteena on toki minimoida paino ja kantaa mukana vain tarvittavat varusteet.
Mikäli tavoitteenasi on kevytretkeily ja ultrakevyet varusteet, kannattaa tutustua Kevyesti Kairassa blogiin.
Muista huomioida veden ja ruoan paino vaelluksen alussa, jolloin rinkan paino on täysin tapissa. Mitä kevyempi rinkka, sitä mukavampi vaelluskokemus yleensä on.
Esimerkki:
- Retkiruoat: 700 g / päivä, eli 4,9 kg
- Retkikeitin: 650 g
- Retkikaasut: 450 g
- Teltta: 2 kg
- Rinkka: 2,5 kg
- Makuupussi: 1,2 kg
- Makuualusta: 800 g
- Puukko, kartta, kompassi: 500 g
- Kuorivaatteet: 1 kg
- Kevytuntuvatakki: 500 g
- Villapaita / fleece 0,5 kg
- Vaatteet nukkumiseen: 500 g
- Muut vaatteet (sadevaatteet, aluskerrasto, hanskat, päähineet): 1 kg
- Muut tavarat (varavirtalähde, hygienia, ensiapu yms): 1 kg
Yhteensä 17,5 kg
Jos kannat mukana kameraa ja puolen litran taskumattia alkaakin paino olla aikalailla 20 kg, mikä on vielä ihan sopiva rinkan paino viikon vaellukselle.
10x varusteet talvivaellukselle
Talvivaellus on ihan oma lajinsa ja vaatii ennen kaikkea riittävästi lämmintä vaatetta. Ohessa kymmenen varustetta, jotka kannattaa napata mukaan.
Villakerrasto
Villa on luonnonmateriaali, joka tarjoaa erinomaisen lämmöneristyksen kylmässä. Se pitää ihon lämpimänä ja auttaa säilyttämään kehon lämpöä.
Villa on luonnostaan hengittävä materiaali, joka sallii ilman ja kosteuden liikkua kankaan läpi. Villa imee kosteutta ilmasta, mutta pystyy silti tuntumaan kuivalta.
Villa on myös kestävä ja ekologinen valinta. Se hajoaa luonnollisesti kompostoituvaksi, mikä tekee siitä ympäristöystävällisen valinnan.
Villapaita / fleecepaita
Villa ja fleece ovat hengittäviä materiaaleja, jotka sallivat ilman ja kosteuden liikkua kankaan läpi. Ne auttavat pitämään ihon kuivana, kun hikoilee fyysisen rasituksen aikana.
Villa- ja fleecepaidat ovat yleensä kevyitä ja helppoja pakata mukaan rinkkaan. Ne vievät vähän tilaa, mutta tarjoavat paljon lämpöä.
Ne toimivat hyvin osana kerrospukeutumista ja ovat monikäyttöisiä vaatteita. Ne sopivat niin vaeltamiseen kuin leiriytymiseen ja taukopaikalla lämpimänä pysymiseen.
Lisäksi laadukas villa ja fleece ovat kestäviä ja pitkäikäisiä, joten ne kestävät hyvin aikaa ja olosuhteita.
Taukotakki / untuvatakki
Talvivaelluksella tauot voivat venähtää nuotiolla istuskellessa, ja kehon lämpötila alkaa laskea nopeasti paikallaan ollessa. Taukotakki, mieluiten untuvatakki tarjoaa lisälämpöä ja suojaa kylmältä taukojen aikana.
Takin voi lisätä päälle välittömästi taukojen tai leiriytymisen aikana, ja ottaa pois liikkeelle lähtiessä. Untuvatakki on helppo ja kevyt survoa rinkkaan, eikä vie hirveästi tilaa.
Vedenpitävät sukat
Onko mitään ikävämpää kuin märät sukat loskassa? Onneksi nykyään löytyy monen paksuisia vedenpitäviä sukkia.
Vedenpitävät sukat auttavat pitämään jalat lämpiminä ja suojaavat paleltumiselta. Niitä voi käyttää myös kosteiden paikkojen ylityksissä ilman vaelluskenkiä.
Talvimakuupussi
Leudolla talvisäällä voi pärjätä ihan hyvin kolmen vuodenajan makuupussilla, omasta kylmänsiedosta riippuen. Myös kahden makuupussin taktiikka on varsin toimiva; 3 vuodenajan untuvapussi laitetaan kuitupussin sisään, jos sinulla sellainen sattuu jo olemaan.
Kaikkein kylmimmille talviretkille kannattaa kuitenkin hommata reilusti lämmintä untuvaa sisältävä talvimakuupussi, jossa on korkea lämpöarvo.
Jos tietää palelevansa helposti, kannattaa valita suoraan hieman lämpimämpi makuupussi. Liian ahdasta tai reilusti ylisuurta talvimakuupussia ei kannata missään nimessä hankkia.
Talvimakuualusta
Talvella makuualustassa on oltava hyvä eristys, koska kylmä maa ja lumi puskevat nopeasti luihin ja ytimiin. Yksi toimiva kikka on laittaa solumuovipatja tai jokin muu ohut patja makuualustan alle tuomaan lisäeristystä.
Talvimakuualustan tulisi olla riittävän paksu, jotta se tarjoaa tarvittavan eristyksen kylmää maata vastaan. Ilmatäytteiset makuualustat ovat usein suosittuja talviretkeilijöiden keskuudessa, koska ne tarjoavat hyvän lämmöneristyksen ja ovat kevyitä, sekä helposti pakattavia.
Makuualustan R-arvo kuvaa sen eristyskykyä. Mitä korkeampi R-arvo, sitä parempi eristys. Talvivaelluksille suositellaan yleensä makuualustoja, joissa R-arvo 4 tai korkeampi.
Otsalamppu
Talvella päivät ovat lyhyitä, ja pimeys saattaa laskeutua jo varhain iltapäivästä. Otsalamppu mahdollistaa vaeltamisen ja leiriytymisen myös pimeässä.
Useimmissa otsalampuissa on säädettävät valokeilat, joiden avulla voi suunnata valon tarkasti haluamaansa suuntaan. Talvivaelluksilla saattaa olla tarpeen etsiä merkkejä reitistä, jotka helpottavat liikkumista haastavassa maastossa.
Otsalamppu on myös välttämätön leiriytymisen aikana. Sen avulla pimeässä pystyy pystyttämään teltan, valmistamaan ruokaa, pilkkomaan polttopuita ja löytämään kaikki tarvittavat varusteet.
Termospullo
Talvivaelluksilla vesi voi helposti jäätyä, joten tavallisesta juomapullosta ei välttämättä ole pitkäaikaista iloa. Termospullo pitää veden lämpimänä ja juotavana pitkään.
Lämmin juoma auttaa pitämään kehon lämpimänä ja mielen virkeänä. Talvivaelluksilla voi olla haasteellista löytää juomakelpoista vettä, kun vesistöt ovat jäässä. Termospulloon voi sulattaa lunta ja saada siten juomakelpoista vettä tarpeen mukaan.
Termospullossa voi säilyttää myös kuumia ruokia, kuten keittoa tai puuroa. Se antaa mahdollisuuden nauttia lämmintä ja ravitsevaa ruokaa vaelluksen aikana.
Kypärämyssy
Kypärämyssy ja lämmin pipo ovat tärkeitä talvivaelluksella, koska ne suojaavat päätä ja korvia kylmältä, sekä viimalta, pitäen nupin lämpimänä.
Kypärämyssy pysyy hyvin paikoillaan ja estää viimaa tunkeutumasta kauluksesta sisään tai kylmettämään korvalehtiä.
Myös nukkuessa kypärämyssy pysyy hyvin päässä ja pitää myös makuupussin hupun paremmin paikallaan. Ja jos huppu pääsee valahtamaan yön aikana, on myssy edelleen suojana.
Toppashortsit / toppahame
Siinä vaiheessa, kun kaveri kaivaa rinkasta esiin toppashortsit, saattaa ajatukset olla hetken sekaisin. Onko tuo jo vähän överiä?
Talvivaelluksella matalat lämpötilat ja tuuli kuitenkin puraisevat, joten toppashortsit tai toppahame auttavat pitämään alavartalon lämpimänä.
Ne ovat helposti puettavissa ja riisuttavissa päältä. Toppashortsit voidaan pukea tarpeen mukaan tauoilla tai leiriytymisen yhteydessä, ja ne on helppo ottaa pois, kun lämpötila nousee tai meno muuttuu fyysisemmäksi.