Tärkeimmät retkiruokailuvälineet

Jaa kaverille:

Metsässä kokkaaminen tarjoaa jo itsessään haastetta, eikä hommaa kannata vaikeuttaa huonoilla välineillä. Tässä tärkeimmät, ja ainoat retkiruokailuvälineet, jotka tarvitset.

Kuppi

Se fiilis, kun makaat aamulla makuupussissa kohmeisena, etkä ole nukkunut enää kolmeen tuntiin. Vielä ei jaksaisi nousta, mutta täyttynyt rakko saa teltan vetoketjun aukeamaan. Näinäkin aamuina kiität itseäsi aamukahvin tai tsaikan lämpimänä pitävästä kupista, jonka kanssa voi aloitella hidasta aamua. Mikäli tykkää fiilistellä puun makua, kannattaa valita kuksa.

Juomapullo + veden suodatin

Juomapullo on saletisti yks retkeilijän tärkeimmistä tavaroista ja sen pitäisi olla aina vähintään puoliksi täynnä. Isosuinen pullo on helpompi täyttää. Juomapullon lisäksi mukana voi olla vedenkantopussi, joka helpottaa nestetankkausta ja menee tyhjänä todella pieneen tilaan.

Missä olet ollut koko elämäni? Filtteripullo tai veden suodatin on yksi niistä asioista, joista ei halua luopua, kun on kerran kokeillut. Filtteripullon korkissa on suodatin, joka poistaa 99,99 % bakteereista ja alkueläimistä. Veden suodattaminen nopeuttaa juoman käyttämistä merkittävästi keittämiseen tai puhdistustabletteihin verrattuna.

Termospullo + ruokatermos

Talvella retkeillessä voi käydä niin hassusti, että vesi jäätyy juomapulloon. Pakkasilla juomapullo kannattaakin jättää suosiolla kotiin ja ottaa mukaan termospullo, jossa juoma pysyy mukavan lämpimänä tai viileänä. Ylipäänsä viileällä kelillä retkeillessä kannattaa tankata kuumia juomia, kuten tsaikkaa tai mummon marjamehua.

Ruokatermos on kätevä sekä lämpimän, että kylmän ruoan säilytykseen. Onko mitään parempaa, kuin valmis ruoka nautittavaksi patikoinnin jälkeen tai lounastauolla. Ruokatermokseen voi pakata esim. sosekeiton, pastan, tuorepuuron tai smoothien.

Syvä lautanen tai pakki

Syvä lautanen tai pakki on monikäyttöisin retkiruoan lepuutukseen. Materiaali voi olla esim. luonnonkuitua, emalia tai biopohjaista muovia. Retkilautasta voi käyttää myös leikkuulautana, kun sen kääntää ylösalaisin. Ruokapakkia voi käyttää vaikka kalastuskoukkujen säilytykseen.

Aterimet

Kevyt ja simppeli lusikka-haarukka-veitsi yhdistelmä on käytännöllisin ja monipuolisin vaihtoehto. Materiaalina biopohjainen muovi, alumiini tai puukuitu. Toinen hyvä vaihtoehto on pitkävartinen retkilusikka, jolla on hieman helpompi kauhoa ruokaa suoraan lämpöpussista tai syvemmästä astiasta. Sillä on myös hyvä hämmentää kypsyvää ruokaa.

Puukko

Iso ja kankea vai pieni, mutta tekninen? Retkeilijä voi valita vapaasti omaan tyyliinsä sopivan puukon. Pääasia, että se on terävä ja omaan käteen sopiva. Lyhyttä puukkoa on helpompi käsitellä.

Suljettavat ja kestävät pussit

Retkellä ruokien ja juomien säilytysastioiden on oltava kevyitä ja käytännöllisiä. Retkiruokien säilytyksessä on hyvä huomioida myös hygienia ja turvallisuus. Pakkausten on oltava ilmatiiviitä ja puhtaita. Ruoat, tähteet ja roskat kannattaa säilyttää erikseen suljetuissa ja kestävissä pusseissa. 

Yöllä ruoka- tai roskapussien lepuutus maassa, voi houkutella paikalle eläimiä, usein hiiriä. Ei ole kiva herätä roskapussin rapinaan. Ruokia ja roskia voi säilyttää tiiviissä ja suljettavissa muovipusseissa tai retkeilyä varten suunnitelluissa vedenkestävissä pusseissa (Dry sack, bear bag jne.). 

Retkikeitin

Kokkaaminen retkikeittimellä on helpoin ja nopein tapa retkiruokien valmistamiseen luonnossa. Retkikeittimistä kaasukeitin on monikäyttöisin. Sitä voi käyttää kaikkina vuodenaikoina, myös metsäpalovaroituksen aikaan. Talvella keittimeen on saatavilla tavallista paremmin höyryyntyvä talvikaasu, jolla voidaan kokata jopa alle -20°C lämpötilassa. Yksinkertaisinta on hommata kaasukeitin, joka rullataan suoraan kaasupatruunan päälle. 

Muista tulitikut tai sytkäri.